lifestyle
0

Netačni savjeti naših majki (1)

Sarajevo-x.com
Nekada u nekom trenutku majka vam je dala savjet vezan za vaše zdravlje. Bez obzira da li vas je ružila da ne sjedite preblizu televizora jer to izaziva sljepilo, da jedete kad ste prehlađeni a gladujete kad imate temperaturu, sve je to savjetovano sa najboljim namjerama. Stranica AOL.com stavlja savjete naših majki na probu i dok su se neki pokazali tačnim, druge treba uzeti sa dozom opreza.

Ljepljiva situacija

Ako još uvijek mislite da je potrebno sedam godina da se probavi žvakaća guma, razmislite ponovo. Prema stručnjacima, nakon što progutate žvaku te onda dospije u vaš probavni sistem, proces se nastavlja uobičajeno kao i kod bilo koje druge hrane. Žvaka će proći kroz vaš probavni sistem u toku 24 sata. Iako se tijelo suočava sa poteškoćama u razlaganju gumenih supstanci, žvaka će izaći iz vašeg tijela u istom obliku u kojem je i ušla – netaknutom.

Energija za prehladu

Vaša majka vam je možda dala savjet da "hranite prehladu, a izgladnite temperaturu". Ovaj savjet je pogrešan jer ovaj mit ne uzima u obzir da je vašem tijelu potrebna energija da se bori protiv prehlade, a da mu je isto tako potrebno gorivo da se bori sa groznicom. U ovom slučaju, slijedite doktorove upute: Ostanite kući, jedite zdravu hranu i uzimajte mnogo tekućine.

Ne plivaj odmah poslije jela

Nije bitno da li ste samo pregrizli ili pak imali obilan ručak. Savjet vaše majke je da sačekate sat vremena poslije jela prije nego odete plivati. Pogrešno. "Iako je možda zdravije da sačekate nekoliko trenutaka poslije jela da bi ste izbjegli grčeve tokom plivanja, apsolutno je nepotrebno čekati sat vremena“, savjetuju stručnjaci. Profesionalni sportaši često jedu prije treninga ili takmičenja i ne čekaju uvijek cijeli sat prije nego započnu trening u vodi.

Napad akni

Zaljubljenici u čokoladu odahnut će kada saznaju kako mantra vaše majke da čokolada izaziva akne nije tačna. Sasvim suprotno, čokolada sadrži antioksidante koji pomažu vašoj koži. Stvarni uzrok akni je mnoštvo faktora poput bakterija u porama, nivo stresa, akumulacija mrtvih stanica kože i hormonalna aktivnost. Sljedeći put kada posegnete za tablom čokolade, učinite to bez ikakve grižnje savjesti.