lifestyle
0

Nemiran san predsimptom demencije ili parkinsona

FENA
Osobe koje u snu često udaraju nogama i rukama i viču izložene su većoj opasnosti da obole od demencije ili Parkinsonove bolesti, pokazali su rezultati najnovijeg kanadskog istraživanja.

Naučnici sa Univerziteta McGill u Montrealu su došli do tog zaključka ispitujući 93 osobe sa nemirnim snom, koji se manifestuje pojačanom aktivnošću mišića, kao što su udarci nogama ili rukama ili krici tokom sna, prenijeli su francuski mediji.

Zdravstveno stanje tih pacijenata praćeno je u prosjeku pet godina i kod 26 je došlo do razvoja nekog od neurodegenerativnih oboljenja, 14 je oboljelo od Parkinsona, a 11 od nekog od oblika demencije, među kojima je Alzheimerova bolest.

Kod jedne osobe se javila multipla atrofija nervnog sistema koja pogađa obavljanje pokreta, krvni pritisak i druge tjelesne funkcije.

Prema rezultatima objavljenim na web siteu "Internet Neurology", koji je zdravstveni dnevnik Američke neurološke akademije kanadski naučnici su utvrdili i da procenat opasnosti od razvoja nekog od neurodegenerativnih oboljenja tokom pet godina od pojave nemirnog sna iznosi 18 posto, 41 posto u narednih pet godina i 52 posto u narednih 12 godina.