lifestyle
0

(Ne)pouzdani mobiteli

FENA
Nemojte u svom mobitelu ostavljati bilo kakve tajne podatke, jer ih mobitel neće čuvati, pokazalo je istraživanje što ga je provela američka firma Trust Digital.

Firma je preko interneta kupila 10 rabljenih telefona kako bi na njima isprobala programe i uređaje za zaštitu podataka. Svi kupljeni modeli bili su sofisticirani i sposobni za razmjenu korporacijske elektronske pošte.

Premda su prijašnji vlasnici pokušali izbrisati povjerljive podatke, firma Trust Digital je uz pomoć relativno dostupnog programa uspjela, među ostalim, dobiti planove jedne firme za realizaciju višemilionskog ugovora, e-mailove s pojedinostima o plaćanju 500.000 dolara za računalni program, brojeve bankovnih računa i PIN-ove, pojedinosti o plaćanju režijskih troškova jednog od korisnika, preljubničke poruke jednog para koji je varao svoje supružnike.

Stručnjaci kažu da se u industriji mobilne telefonije koriste memorijski čipovi s kojih se podaci brišu brzo ali ne i trajno.

Jedan od stručnjaka za mobilnu telefoniju je rekao da bi preko starih mobitela trebalo "preći valjkom a zatim ih otopiti u kiselini", ako se žele skriti podaci.