lifestyle
0

Naučite primati komplimente

Sarajevo-x.com
Primanje komplimenta zna biti veoma neugodno, jer mnogi ne znaju kako se ponašati u takvim situacijama. Izbjegavanje kontakta očima sa osobom koja vam udjeli kompliment neće samo uvrijediti tu osobu, već će i potpuno obeshrabriti druge da vam u budućnosti udjele bilokakav kompliment. Znati kako pravilno primiti kompliment veoma je važno, a kako, saznajte u nastavku.

Pogledajte osobi u oči kada razgovara sa vama. Iako se možda neugodno osjećate kada vas neko hvali, pogled ravno u oči osobe, koja vas na neki način hvali, svakako je izraz poštovanja prema toj osobi.

Uzmite u obzir da se neko potrudio i primijetio nešto o vama što veoma cijeni ili čemu se divi. Zato ne bi bilo loše da toj osobi kažete: "Zaista cijenim što si to primijetio/la.“ Jednostavan komentar poput ovog pokazat će datoj osobi da razumijete, cijenite i vjerujete u iskrenost komplimenta. Ako jasno pokažete svoju zahvalnost, to zapravo znači da potvrđujete kompliment, ali bez opasnosti da djelujete kao umišljena osoba.

Recite "hvala“ i to zaista mislite. U većini slučajeva ljudi smatraju da je ispravno pokušati ublažiti kompliment komentarima poput „Eh, kad bi samo znao...“ ili „Hvala što to govoriš, iako nije istina.“. Ovo je veoma nepristojno i nezahvalno ponašanje prema osobi koja vam je udjelila kompliment, jer je primijetila nešto lijepo o vama.

Shvatite da niste dužni uzvratiti komplimentom. Ukoliko i vi zaista imate potrebu udijeliti kompliment osobi koja vas je pohvalila, onda to i učinite. Ali, ako pokušate na brzinu, i bez pomnog razmišljanja, uzvratiti komplimentom, ta osoba će odmah shvatiti da vaš kompliment nije iskren, jer samo pokušavate biti ljubazni.