lifestyle
449

Nakon Njemačke, i grad u Austriji zabranio nošenje "burkinija" u javnim bazenima

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon što je jedan njemački grad zabranio nošenje burkinija, kupaćeg kostima za muslimanke, to je napravio i jedan grad u Austriji.

Burkini je vrsta kupaćeg kostima za muslimanke, koje se oblače u skladu sa islamskim propisima koji nalažu da žena u javnosti treba pokriti određene dijelove tijela kako bi očuvala čednost. Burkini pokriva čitavo tijelo osim lica, ruku i stopala, te je u isto vrijeme dovoljno udoban da žena u njemu može da pliva.

Nošenje burkinija, kupaćeg kostima za muslimanke od sada je ilegalno u javnom bazenu u austrijskom gradu Hainfeld, a striktan zakon o načinima oblačenja je donijelo gradsko vijeće.

"Nijedna osoba koja nosi burkini od sada ne može ući na bazen", kaže gradski vijećnik Peter Terzer, čija je odluka donijela dosta kontroverzi.

On je pojasnio kako je odluka donesena isključivo iz higijenskih razloga, kako bi se voda u bazenu održala čistom.

Ovaj je zakon podržao i gradonačelnik Hainfelda, Albert Pitterle, koji je kazao kako ova odluka zapravo i nije ništa neobično, budući da je u skladu sa dosadašnjim pravilima u javnim bazenima, a koji se primjenjuju već desetljećima.

Pored zabrane nošenja burkinija na bazenima, gradnski vijećnik Terzer je pojačao i sigurnosne mjere na bazenu, a sve nakon incidenta i pritužbe jedne žene da su je navodno napali migranti na jednom austrijskom bazenu. Ovaj je incident samo uticao na to da pojedine ustanove zabavnog tipa poput bazena zabrane ulazak muškarcima migrantima.

Jedan od najnovijih incidenata, piše Russia Today, dogodio se na gradskom bazenu u austrijskom gradu Mistelbach, kada je navodno jedan "tamnoputi muškarac" seksualno maltretirao 13-godišnju djevojčicu, nakon čega su gradske vlasti na bazenu postavile obavještenje na engleskom jeziku: "Ulaz je danas zabranjen za izbjeglice".

"Moja glavna briga je sigurnost kupačica i žena na bazenu", kazao je Terzer za njemački list NÖN.at, pojasnivši kako bi bilo "fundamentalno pogrešno praviti se slijepim zarad političke korektnosti", aludirajući na incidente slične ovima koji su zabilježeni u čitavoj Austriji.

Usvjetlu velike izbjegličke krize i dolaska migranata u zemlje Evropske unije, nnaslovnice brojnih evropskih medija od prošle su godine dospijevale priče o incidentima za koje su optuživane izbjeglice.

U martu je austrijski ministar unutrašnjih poslova prijavio porast u seksualnim napadima, kazavši kako su dosegli brojku kakva nije zabilježena u ranijim godinama, te kako se svakodnevno zabilježi približno 12 takvih incidenata.

Ipak, sudeći prema podacima koje navodi Russia Today, samo je 25 od 343 seksualna napada bilo povezano sa azilantima, dok je za 175 seksualnih napada bilo krivo upravo lokalno, austrijsko stanovništvo.