lifestyle
0

Najzagađeniji gradovi na svijetu

Sarajevo-x.com
Gradovi koje su stručnjaci proglasili najzagađenijim na svijetu, jako su mali i nepoznati čak i u vlastitim zemljama. Ipak, više od 10 miliona ljudi snosi posljedice tog očitog nemara prema ljudima i prirodi. Zagađenja u ovim gradovima uzrokuju rak, deformacije novorođenčadi, mentalnu retardaciju i kratak životni vijek.

"Ovakva zagađenja uzrokuju nevjerovatno zlo, naročito djeci", izjavio je Richard Fuller, osnivač Blacksmith instituta za proučavanje i zaštitu okoliša te kreatora ove liste.

[SLIKA]2[/SLIKA]Deset najzagađenijih gradova nisu poredani nikakvim posebnim redom. Poredati ih po zagađenosti ne bi imalo smisla. Život u svih deset gradova je zastrašujući.

Linfen (Kina) je rudarski grad. Stanovnici se svaku večer doslovno guše prašinom od ugljena. Ovaj grad je poput desetina drugih u Kini.

Haina (Dominikanska Republika) ima problem strašnog zagađenja olovom zbog blizine fabrike za reciklažu baterija. Postrojenja za reciklažu često su veliki zagađivači okoline, a ovakvi problemi se javljaju u gradovima jako siromašnih zemalja.

[SLIKA]3[/SLIKA]Ranipet (Indija) je grad u kojem otpad iz postrojenja za bojenje kožnih predmeta sadrži opasni hexavalentni chromium. Ovaj hemijski element proslavila je Erin Brockovich. Riječ je o opasnom jedinjenju čija je upotreba zabranjena u Evropi. Voda u ovom indijskom gradiću puna je ovo opasne tvari.

Mailu-Su (Kirgistan) je dom za oko dva miliona tona radioaktivnog otpada koji prijeti cijeloj Fergana dolini, jednoj od najplodnijih i najnaseljenijih oblasti centralne Azije.

[SLIKA]4[/SLIKA]La Oroya, (Peru) je grad u kojem je smještena fabrika korporacije Doe Run, čije je sjedište u američkoj državi Missouri. Ujedno je to i vodeća fabrika na svijetu po količini ispuštenog toksičnog olova u okolinu.

Dzerzinsk, (Rusija) je grad u kojem se proizvodilo najviše vrhunskog hemijskog oružja do okončanja Hladnog rata.

U Norilsku (Rusija) se nalazi najveća talionica teških metala na svijetu.

Rudnaia Pristan (Rusija) je toliko zagađen olovom da tamo svako dijete ima 20 puta veću količinu olova u krvi nego što je maksimalna dozvoljena količina u SAD-u.

[SLIKA]1[/SLIKA]Černobil (Ukraina) je grad u kojem se desila zloglasna havarija nuklearne elektrane prije 21. godinu. To je grad duhova i zabranjen mu je pristup. Tu se neće moći živjet još stotinama godina.

Kabwe, (Zambija) je još jedan od gradova u kojima je udisanje zraka zagađenog olovom normalna stvar. To je grad u kojem svi stanovnici imaju po 10 puta više olova u krvi nego je dopušteno.