lifestyle
45

Najveći prečišćivač zraka na svjetskoj turneji: Od smoga prave nakit

Klix.ba
Kada je holandski umjetnik Daan Roosegaarde 2014. godine posjetio Peking, bio je iznenađen onim "što nije vidio". Sa prozora njegove hotelske sobe na 32. spratu pružao se pogled na kinesku prijestolnicu prekrivenu smogom. Dvije godine poslije, vraća se u Kinu sa najvećim svjetskim prečiščivaćem zraka.

Toranj bez smoga ispušta mjehure čistog vazduha, a na taj način podiže i svijest o sve većoj zagađenosti zraka. Toranj je testiran prvi put u Roterdamu, gdje je i smještena Roosegaardova kompanija, Studio Roosegaard.

Koristeći jonsku tehnologiju, toranj privlači i zadržava male čestice prašine i ispušta do 75% čišći vazduh u svoje okruženje. Visok sedam metara, ovaj toranj može da prečisti 30 hiljada kubnih metara zraka za jedan sat vremena, dakle jedan gradski kvart dnevno, a ne troši više struje od kuhala za vodu.

Nakon Kine, Roosegaarde ima namjeru da obiđe cijelu planetu i predstavi toranj bez smoga, a nada se da će ideja zaživjeti do te mjere, da će ovi tornjevi biti postavljeni širom svijeta.

Čestice prašine koje se sakupe, koriste se u proizvodnji nakita, po ugledu na proces stvaranja dijamanata od zbijenog karbona.

Drugi Roosegaardovi projekti uključuju biciklističku stazu koja bi bila ofarbana bojom koja privlači sunčevu energiju i plesni podijum koji bi proizvodio struju pokretima plesača.

Vezani članci