lifestyle
74

Najtužniji zoološki vrt na svijetu: Vlasnik ostavio životinje da gladuju

Klix.ba
Plan vlasnika zoološkog vrta u armenskom gradu Gyumriju bio je da napravi luksuzni zabavni park na kojem će zaraditi veliko bogatstvo. Međutim, nakon neuspjeha njegove ideje životinje su jednostavno ostavljene da gladuju, a brigu o njima je preuzelo lokalno stanovništvo.

Nekoliko izgladnjelih medvjeda, tri lava i dva zamorca danas su atrakcije najdepresivnijeg zoološkog vrta na svijetu.

Prošle su gotovo dvije godine od kada je posljednji put neko posjetio ovaj park, a izmrcvarene životinje opstaju uz pomoć penzionera koji ih hrane otpacima iz lokalne klaonice. Hovhamnes i Alvina Madoyan preuzeli su brigu o životinjama, a armenske vlasti ne žele ni čuti za ovaj slučaj.

"Urlike i zapomaganje jadnih životinja čuo sam jednog dana tokom šetnje sa svojom suprugom. Kada smo ušli u krug zoološkog vrta vidjeli smo lavicu i njen podmladak kako pokušavaju olizati kišu koja je pala na rešetke njihovog kaveza", rekao je Madoyan.

Kako je rekao, on i njegova supruga jednostavno nisu mogli gledati patnju ovih "Božjih stvorova".

"Preselili smo se u obližnju drvenu straćaru kako bismo im bili blizu. Hranimo ih uz pomoć onoga što uspijemo sakupiti u toku dana. Moja supruga svakog dana odlazi u šumu kako bi pronašla voćke i druge plodove kojim ih možemo hraniti. Nedavno su nam se priključili i drugi ljudi koji doniraju žitarice i brašno kako bismo životinjama mogli napraviti kašu", objašnjava Madoyan, dodavši kako je Gyumri veoma siromašan grad, te kako unatoč trudu ne uspijevaju sakupiti dovoljno namirnica.

Ovaj slučaj nedavno je uspio privući pažnju Međunarodne pomoći za životinje, nevladine organizacije iz Velike Britanije. Kako su istaknuli iz organizacije, u toku su pregovori s armenskim vlastima i vlasnikom zoološkog kako bi se našao način za spašavanje životinja.