lifestyle
53

Najstariji čovjek na svijetu, poslastičar iz Poljske, preživio je i Auschwitz

Klix.ba
Yisrael Cristal (Foto: Nollygrio.com)
Yisrael Cristal (Foto: Nollygrio.com)
Israel Crystal preživio je golgote dva svjetska rata, izgubio porodicu u holokaustu i izbjegao smrt u koncentracionom logoru Auschwitz. Tada je nastavio "novi" život u Izraelu. Jučer je napunio 113 godina i 178 dana, te je tako proglašen najstarijim čovjekom na svijetu.

Guinness je potvrdio da je Crystal najstarija osoba na svijetu, uz istraživačke grupe Gerontološkog centra u Los Angelesu i Poljskog jevrejskog udruženja - organizacije koja čuva evidenciju o historiji poljskih Jevreja.

"Ne znam koja je tajna dugog života", rekao je Crystal, koji živi u Haifi, Izrael, navodi se u saopćenju Guinnessa.

"Bilo je pametnijih, jačih i boljih muškarca od mene, koji nisu više živi. Na nama je bilo da nastavimo raditi tamo gdje su stali naši preci koliko god možemo, obnovimo ono što je izgubljeno", dodao je on.

Crystal je rođen u selu Melanie u 15. septembra 1903. godine, naveli su iz Gerontološkog centra za istraživanje. Za vrijeme Prvog svjetskog rata bio je tinejdžer, a preživio je radeći na porodičnom poljoprivrednom imanju koje je naslijedio od oca.

Nakon rata, njih dvojica su otvorili poslastičarnicu u poljskom gradu Łódź, a ubrzo je 1939. godine Njemačka napala Poljsku, te su tada okupatori preselili porodice zajedno s ostatkom jevrejskog stanovništva u grad Łódź Ghetto. Crystal je i tamo nastavio sa poslastičarstvom.

Četiri godine kasnije, on i njegova porodica su zatočeni u Auschwitz, gdje su ubijeni njegova supruga i dvoje djece. Crystal je bio jedini član njegove šire porodice koji je preživio nacistički genocid. Prema istraživanjima Gerontološkog centra, on je proveo tri mjeseca u Auschwitzu prije nego što je poslan da obavlja robovske poslove u kampovima na Wüstegiersdorfu.

Tortura je trajala do maja 1945. godine, kada su savezničke trupe oslobodile logor. Na kraju rata imao je samo 81 kilogram, navodi se saopćenju Guinnessa.

Nakon rata se vratio u Łódź i ponovo otvorio porodičnu poslastičarnicu. U Izrael je preselio 1950. godine sa svojom drugom suprugom i mlađim sinom, koji je danas nastavio njegovim stopama u zanatu.

Njegova životna priča postala je poznata u Izraelu u posljednjih nekoliko godina, nakon što je naslijedio titulu najstarije osobe na svijetu koja je preživjela holokaust, nakon smrti 110-godišnje Alice Herz-Sommer u Londonu 2014. godine.

Najstarija žena na svijetu od jučer je 115-godišnja Susannah Mushatt Jones iz Sjedinjenih Američkih Država.