lifestyle
0

Najprepoznatljiviji simboli na svijetu

Sarajevo-x.com
Tojstoj je jednom rekao: "Umjetnost je univerzalna ako izražava zamisli i osjećanja koja svako ljudsko biće može iskusiti." Upravo to je princip na kojem rade današnji brandovi - slici se daje značenje i naš mozak je odjednom zatrpan mnoštvom prizora koji su s tim u vezi.

Na internetu smo pronašli listu sličica koje se uklapaju u ovu zamisao jer su, uprkos vremenu, prepoznatljive većini ljudi na svijetu.

I (srce) NY

Sigurno ste barem jednom vidjeli ovaj znak. Dizajnirao ga je Milton Glaser kasnih '70-ih, a upotrebljava se za promicanje turizma države, a ne samo grada New Yorka, kako mnogi vjeruju. Ostao je popularan do danas i proizvode s njim možete naći u svim njujorškim suvenirnicama. Nakon 11. septembra služi kao simbol jedinstva među američkim građanima.

List djeteline

Veže se uz Irsku, a Irska uz Dan sv. Patrika. Također je u upotrebi kao irski simbol za Sveto trojstvo.

List javora

Još u 18. stoljeću postao je simbolom Kanade, a 'ustoličio' ga je Jacques Viger, prvi gradonačelnik Montreala svojim govorom u kojem se kaže: "kralj naših šuma... simbol kanadskog naroda."

Davidova zvijezda

Ovaj heksagram uglavnom asocira na identitet jevrejskog naroda, a od 1948. nalazi se na zastavi Izraela.

Srp i čekić

Ovaj simbol označava jedinstvo kmetova i radnika, a nalazio se i na nekadašnjoj zastavi Sovjetskog saveza. Neki naučnici i dalje vode debate o religijskoj upotrebi srpa i čekića za koji vjeruju da je izmijenjeni krst ruske ortodoksne crkve.

Izlazeće sunce

Poznati uzorak crvene i bijele boje asocira na Japan - Zemlju izlazećeg sunca. Nekad se vjerovalo da je ova država zapravo izvor samog sunca.

Portret Maoa

Umjetnik Andy Warhol napravio je portret lidera kineske Komunističke partije prije više decenija, ali je on ostao simbolom pop umjetnosti i do danas.

Šiva

Dama sa dvostrukim rukama jedan je od osnovnih božanstava hinduizma tako da je dovoljno samo jednom je vidjeti i već u glavi imamo hinduističke poštivaoce, najčešće Indijce. A s njima i curry.

Hula djevojka

Iako se uglavnom proizvode u Kini, odmah nas asociraju na ananas, plažu i plave vode Havaja.

Rasta kapa

Boje ove kape navode nas na misao o Jamajki, njihovim ritmovima i Bobu Marleyu.