Poremećaj u rastu
0

Najniža djevojčica na svijetu visoka samo 56 cm

Sarajevo-x.com
Prijatelj Dexter i Charlotte Garside
Prijatelj Dexter i Charlotte Garside
Charlotte Garside, djevojčica iz engleskog Withernsea u blizini Hulla, ima dvije godine i visoka je samo 56 centimetara, jer pati od rijetkog poremećaja rasta i razvoja.

Trenutno najniža djevojčica na svijetu najviše može narasti do 60 centimetara, a kada se rodila roditelji su joj morali kupovati odjeću za lutke.

"Uradili smo mnoge testove i saznali da boluje od nekog tipa dvarfizma, ali doktori ne znaju tačno kojeg", rekla je njena majka, Emma Newman.

Djevojčica ne može jesti i variti hranu, nego se hrani kroz cjevčicu. Jedna je od 100 djece u svijetu koja imaju ovaj tip poteškoće sa rastom. Charlotte ima tri starije sestre, ali nijedna nema problem u razvoju.

"One vole najmlađu sestru i stalno se igraju s njom", kaže majka.

Porodici teško pada kada sa kćerkom izađu vani, jer svi gledaju u nju. Olakšanje im predstavlja organizacija "Giants Foundation", koja svake godine organizuje druženje djece koja boluju od dvarfizma, piše "Daily Mail".

"To je jedna od najboljih stvari za nas u posljednjih nekoliko godina. Puno nam pomažu, te se družimo sa porodicama koje su istojoj situaciji kao i mi", priča Emma.

Porodica kaže kako je na njihovoj kćeri vidljiv napredak od posljednje posjete. Prema riječima majke, djevojčica sada može puzati, a prohodat će nakon operacije na Ahilovim tetivama.

"Jednostavno uživamo u porodičnom životu, a ona je puna energije", obradovana je mama.