lifestyle
52

Najapsurdnije sovjetske građevine koje još postoje, među njima i jedna iz BiH

Klix.ba
Arhitektura iz sredine 20. stoljeća slabo je ostala zapamćena u svijetu, posebno u bivšim komunističkim zemljama Evrope i Centralne Azije gdje je, kako kaže Business Insider, arhitektama bilo dozvoljeno da rade šta žele. Rezultat su bizarne strukture koje još stoje na istom mjestu 25 godina nakon pada Berlinskog zida.

Business Insider ove građevine naziva sovjetskim, iako bi im možda bolje pristajao naziv "komunističke", s obzirom da Jugoslavija i neke druge komunističke zemlje nisu bile dio sovjetskog lagera.

Na listi se nalazi i bh. spomenik Revolucije u Markovici na Kozari. Dizajnirao ga je Dušan Džamonja. Posvećen je poginulim partizanima i civilima koji su ubijeni ili deportovani u ustaške koncentracione logore 1942. godine. Izgradnja je završena 1972. godine. Džamonja je rekao da spomenik predstavlja igru svjetlosti i tame, odnosno pozitivnog (pobjeda i život) i negativnog (smrt).

Spomenik revolucije naroda Moslavine u Hrvatskoj

Nalazi se kod mjesta Podgarić u Moslavini. Rad je kipara Dušana Džamonje. Visok je 10, a širok 20 metara. Na prilazu do spomenika nalazi se spomen-kosturnica u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci oko 1000 poginulih i umrlih boraca u partizanskim bolnicama s tog područja.

"Ovaj spomenik je jedan od primjera apstraktne plastike, koja predstavlja stilizirana krila slobode i pobjede. Krila na spomeniku su vodoravno položeni rebrasti krakovi, od kojih su dva na jednom, a tri na drugom krilu. Tijelo spomenika spojeno je sa tlom preko kvadratne baze, što simbolizira penetraciju u prostor, odnosno crpljenje energije iz same Zemlje. Saćasti amblem, sastavljen od uglastih komada svijetlog aluminija simbolizira život, što u završnici objedinjuje spomenik u simbol pobjede života nad smrću i porazom", stoji u opisu spomenika.

Nacionalna banka Gruzije

Zgrada u Gruziji nekada je bila sjedište Ministarstva saobraćaja i izgleda kako da je napravljena u Photoshopu. Danas je u vlasništvu komercijalne banke. Lego zgrada napravljena je 1975. godine, a arhitekta je bio George Chakhava. Zgrada ima 18 spratova, a kupila ju je Nacionalna banka Gruzije te je renovirala 2007. godine.

Sjedište Komunističke partije u Bugarskoj

Zgrada izgleda poput veliko UFO objekta i nalazi se u Buzludzhi, planinskom dijelu zemlje. Zgrada je napuštena, i nalazi se na visini od 1.441 metara. Bila je glavno mjesto okupljanja komunista. Napravljena je 1981. godine na 90. godišnjicu Bitke za prelaz Šipka u kojem su se rusko-bugarske snage borile protiv turskog napada.

Hotel Forum u Krakovu, Poljska

Moderne arhitekte smatraju je jednom od najružnijih zgrada. Izgrađena je 1988. godine, Hotel ima 280 soba na šest spratova. Okrenut je prema suncu i u blizini je rijeke Visle.

Memorijalni spomenik Ilinden u Makedoniji

Izgrađen je 1974. godine. Simbol je nezavisnosti i slobode koji se nalazi u Kruševu. Njegovim otvorenjem proslavljena 71. godišnjica ustanka protiv osmanske vlade, te 30. godišnjicu Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Makedonije. Dizajnirali su ga Jordan i Iskra Grabuloski.

Cirkus Chisinau

Chisinau Circus je napravljena 1981. godine i nalazi se u Moldaviji. Riječ je o napuštenom cirkusu koji je imao najveće dvorane i kapacitet od 1.900 sjedećih mjesta. U njoj su se održavali i koncerti. U 2007. godini zgradu je preuzelo Ministarstvo kulture.

Spomenik 1300 godina Bugarske u Šumenu

Izgrađen je 1981. godine. Riječ je o čudnom skupu skulptura koje su posvećene historiji ove zemlje i 1300. godišnjici prvog bugarskog carstva. Napravljena je u stilu kubizma, a dizajnirali su je skulptori Krum Damjanov i Ivan Slavov. Nalazi se na visini od 450 metara i vidi se na 30 kilometara udaljenosti.

Kurpaty lječilište na Krimu

Nalazi se na Crnom moru. Zahvaljujući širokim panoramskim prozorima gosti se mogu diviti pogledu na krimsku prirodu i more. Sastoji se od dvije banje u koje su dolazili mnogi ljudi na liječenje.

Radio toranj u Bratislavi

Zgrada se gradila 16 godina i zanimljiva je zbog svog "obrnutog" izgleda.

Institut za robotiku i tehničku kibernetiku u Sankt Petersburgu

Institut je jedan od najvećih istraživačkih centara u Rusiji. Zovu ga bijeli tulipan zbog oblika. Zgrada je napravljena 1968. godine, a od 1981. godine je preuzeo državni univerzitet. U njoj se istražuje mehanika i elektronska robotika, svemirsko inžinjerstvo i tehnologije. Testiraju i proizvode specijalnu svemirsku opremu.

Hotel Salute u Kijevu

Dizajnirao ga je Abraham Miletsky 1984. godine i ima oblik svemirske letjelice. Zbog svog neobičnog izgleda privlači veliki broj turista.