lifestyle
7

Na mjestu Lenjinove statue prijestolje s prekrasnim pogledom na Kiev

Klix.ba
(Foto: EPA)
Statua Vladimira Lenjina decenijama se nalazila na mjestu odakle se pruža predivan pogled na Kiev. Spomenik bivšeg svjetskog lidera srušen je u decembru 2013. godine, a sada je tu podignuta platforma za posjetioce.

Spomenik je srušila ista grupa ljudi koja je svrgnula ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča. Sada svako može stajati na mjestu gdje je ruski revolucionar nekada stajao poput kralja. Omogućila je to grupa umjetnika instalacijom zahvaljujući kojoj se Ukrajinci mogu popeti na vrh postolja.

Instalacija je djelo meksičke umjetnice Cynthije Gutierret i sastoji se od velikog broja stepenica koje vode na vrh, a cilj je da stvaraju refleksiju "nametnutog sjećanja, kvara sistema, praznine, identiteta i okupatorskog prostora".

Turisti u Kijevu mogu se popeti gore i praviti selfije ili jednostavno uživati u prekrasnom pogledu na grad. Instalacija će biti uklonjena tokom vikenda i ne zna se šta će stajati na tom mjestu.

Otkako je nova prozapadna vlada preuzela vlast u Kievu 2014. godine, Lenjin je srušen, na početku neslužbeno, a potom i zakonom kojim se nalaže da svi simboli sovjetskog režima budu uklonjeni s javnih mjesta.

Otkako je Lenjinov spomenik skinut, uklonjeno je i 1.018 drugih njegovih statua i 148 spomenika širom Ukrajine. Nazive ulica su također promijenili.

Mnogi Ukrajinci rekli su da im je program dekomunizacije dao potreban raskid sa sovjetskom prošlošću i da se to trebalo dogoditi 1991. godine.