lifestyle
8

Na koji način možemo usporiti starenje mozga?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Postoji li neki način da zaustavimo vrijeme, kad je u pitanju starenje našeg mozga? Nauka navodi da postoji.

Naš je mozak nevjerovatno otporan, a u stanju je da proizvodi nove moždane ćelije za vrijeme našeg čitavog života. Vremenom možemo iskusiti brojne promjene povezane sa starenjem mozga, poput gubitka pamćenja i loše koncentracije, no naučnici navode kako ovaj proces možemo usporiti.

Pa, u čemu se zapravo ogleda to čudnovato otkriće? U sasvim jednostavnoj aktivnosti - meditaciji.

"Kad su istraživači koristili specijalno dizajniran program kako bi procijenili 'starost mozga' 50 osoba koje su meditirale i 50 osoba koje nisu, pokazalo se kako je mozak onih koji su meditirali u prosjeku bio 7,5 godina mlađi", navodi se na blogu British Psychological Society Research Digest.

Efekti su bili znatno dramatičniji kad su u pitanju stariji učesnici, a meditacija se pokazala odličnom aktivnošću u pogledu zaštite moždanih ćelija od promjena povezanih sa starenjem.

Meditacija (lat. meditatio, razmišljanje, udubljivanje, usredotočenje) je duhovna vježba u kojoj meditant svoju pažnju sistematično i planski usmjerava prema određenom sadržaju, a meditacija se može prevesti kao "prebivati unutra, misliti ili udubiti se u sebe".

Meditacija nije samo vježba ili tehnika disanja i nema veze s hipnozom ili magijom, te je odličan način da se resetujemo, relaksiramo i saberemo misli.