lifestyle
0

Muzej u Torontu - historija kontracepcije

Klix.ba
Iako su mnogi vjerovali da je kontracepcija proizvod modernog doba, muzej u Torontu nam je otkrio kako su krokodilski izmet, olovo i testisi lasice bili jedni od često korištenih kontracepcijskih sredstava prije hiljade godina.

Ovaj muzej je otvoren 1966.g. u Torontu i dosad su njegovi uzorci bili izloženi u Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Danskoj, Singapuru, Španiji i Švicarskoj. Pokazuje nam da je želja da se izbjegne neželjena trudnoća postojala i prije više hiljada godina.

Jedan od prvih recepata za kontracepciju zapisan je na egipatskom papirusu 1550. g. pr.n.e. i na njemu se opisuje tampon napravljen od vune, navlažen sokom od datulja, akacije i medom. Ovo kontracepcijsko sredstvo, usprkos njegovoj primitivnosti, djelovalo je zbog fermentiranja akacije u mliječnu kiselinu, a koja je sastojak današnjeg spermicida.

Prije tri hiljade godina, u Egiptu i Indiji postojalo je vjerovanje da životinjski izmet posjeduje mistične moći, tako da su izmeti krokodila i slonova stavljani u ženinu vaginu prije seksualnog odnosa kako bi spriječili neželjenu trudnoću. Iako je njegov neugodni miris vjerovatno kvario ugođaj, izmet je bio efikasan kao konracepcijsko sredstvo zbog svoje velike kiselosti.

Praznovjerje je, također, igralo veliku ulogu, posebno u Srednjem dobu. Vjerovalo se da ako žena priveže dva testisa lasice uz svoje bedro, uz to nosi i kost lasice, više neće začeti.

Opasniji načini koji su se koristili posebno u Kini su ispijanje olova i žive, što je često dovodilo do potpunog steriliteta ili smrti.

1930-tih godina je korišten šestostrani drveni blok, poznat kao materični uložak, koji je, na sreću, proglašen instrumentom za mučenje i izbačen iz upotrebe.