lifestyle
0

Muškarci u Velikoj Britaniji veći su ljubitelji čokolade nego žene

NINA
Muškarci u Velikoj Britaniji veći su ljubitelji čokolade nego žene, pokazalo je istraživanje koje je obavio institut za ispitivanje tržišta Mintel.

Kada prave pauzu na poslu ili tokom dana, 58 posto muškaraca gricka čokoladu, nasuprot samo 50 posto žena, pokazalo je istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno 1.000 osoba.

"Godinama se smatralo da su žene pravi ovisnici o čokoladi, ali to nije tačno", izjavio je tim povodom jedan analitičar Mintela. Kad je u pitanju uzimanje hrane između redovnih obroka, žene se sve više opredjeljuju za namirnice koje su dobre za zdravlje ili liniju.

Tako se 62 posto žena opredjeljuje za voće kad žele presjeći glad za razliku od samo 50 posto muškaraca. Povrće je također popularnije kod ženske populacije (13 posto), nego kod muškaraca (8 posto).

Općenito, 76 posto britanskih žena vodi računa o ispravnoj ishrani, dok kod muškaraca taj postotak iznosi 66 posto.

Kako prenosi agencija AFP, Mintelovo istraživanje je, također, pokazalo da je od 2002. poboljšana kvaliteta hrane konzumirane između obroka.

Udio voća porastao je sa 50 posto na 57 posto, dok je "grickanje" čipsa palo sa 40 posto na 33 posto i keksa sa 45 posto na 30 posto.

Čokolada, međutim, ostaje druga najomiljenija namirnica koju Britanci jedu između obroka. Njih 53 posto pristaše su ove poslastice.