Studija
0

Muškarci se precjenjuju, a žene potcjenjuju

Sarajevo-x.com
Intelektualna razlika između muškaraca i žena je u samom umu, odnosno o percepciji sebe u svakom smislu. Prema studiji jednog psihologa sa Univerziteta College London, muškarci misle da su pametniji od žena, iako zapravo nisu, dok se žene uglavnom potcjenjuju.

Muškarci i žene, izuzev genija i natprosječno pametnih osoba oba spola, imaju jednako prosječan IQ. Razlika je u tome što muškarci smatraju da su pametniji, a žene se u većini slučajeva potcjenjuju, izvještava Daily Telegraph.

Profesor Adrian Furnham sa Univerziteta College London analizirao je rezultate 25 različitih studija o različitosti IQ-a među spolovima. Njegova je studija potvrdila da se u svim studijama muškarci precjenjuju, dok žene rade upravo suprotno.

"Muškarci samo imaju više samopouzdanja i smatraju da su pametniji ili da imaju veći IQ. To u stvarnosti zapravo uopće nije tačno. Žene, pak, imaju tendenciju da se omalovažavaju i potcjenjuju", rekao je profesor Furnham.

On je također ustanovio da se prosječno ili manje inteligentni muškarci uglavnom više precjenjuju nego oni pametniji, dok žene koje na testovima postignu izvanredne rezultate uglavnom potcjenjuju svoju inteligenciju.

Što je začuđujuće, i muškarci i žene uključeni u studiju vjeruju da su njihovi djedovi pametniji od baka, očevi od majki i braća od sestara.