Teza dokazana
1

Muškarci ne mogu obavljati više zadataka istovremeno

Sarajevo-x.com
Muškarci zaista ne mogu obavljati više zadataka odjednom, pokazala je nedavna studija koju su proveli psiholozi sa Univerziteta Hertfordshire. Naime, žene se lako snalaze, mogu istovremeno razgovarati na telefon, praviti ručak i brinuti o djeci, dok je muškarcu teško tražiti ključeve automobila i istovremeno razgovarati s nekim.

Teza da muškarci nisu u stanju raditi više od jedne stvari istovremeno postoji od pamtivijeka, međutim nikada do sada nije bila naučno ispitana. Upravo zbog toga su psiholozi iz Velike Britanije odlučili provesti studiju.

Istraživanje je pokazalo da kada muškarci i žene istovremeno obavljaju nekoliko jednostavnih zadataka, naprimjer traže ključeve i rješavaju jednostavne matematičke zadatke – žene ostvaruju bolje rezultate.

"Svi smo čuli priče o tome da muškarci ne mogu istovremeno raditi više stvari, a da su žene veoma dobre u tome. Međutim, do sada nije bilo nikakvih empirijskih dokaza i zbog toga smo proveli studiju", kazao je profesor Keith Laws, voditelj studije.

Naime, u istraživanju je učestvovalo 50 muškaraca i 50 žena koji su trebali za osam minuta da urade tri ista zadatka – da riješe jednostavan matematički zadatak, pronađu restoran na karti i razviju plan o tome kako će pronaći izgubljeni ključ na zamišljenoj livadi.

Dok su obavljali zadatke volonterima je zvonio telefon, ali su mogli odabrati da li će se javiti ili ne. Ukoliko bi odgovorili na poziv, dobijali bi dodatni test općeg znanja i odgovarali bi na pitanja dok obavljaju ostale zadane zadatke.

Ispostavilo se da su se žene snašle u svim četirima zadacima, dok su muškarci ostvarili slabije rezultate, pogotovo u zadatku razvijanja plana za pronalazak ključa na livadi, prenosi "Daily Telegraph".

"Muškarci bi se trebali bolje snalaziti u prostoru, tako da bi trebali ostvarivati bolje rezultate kada je riječ o zadatku pronalaženja nekog mjesta na karti i pronalaženju ključeva u polju. Zadatak traženja ključeva smo dali zbog toga što zahtijeva planiranje i razvijanje neke vrste strategije. No, ispostavilo se da muškarci počinju tražiti na manje logičnim mjestima kao što je sami centar polja i ne prekrivaju cijelo područje, dok žene potragu započinju u uglovima i nastavljaju tražiti praveći koncentrične krugove ili linije", kazao je Laws, dodajući da su upravo rezultati tih zadataka pokazali da žene imaju bolju sposobnost da stanu i razmisle o dok istovremeno obavljaju neke druge stvari.