Pronađen uzrok umora
13

Mrzite ponedjeljak? Vjerovatno patite od "društvenog jet laga"

Klix.ba
Ukoliko se svakog ponedjeljka mučite da ustanete iz kreveta, bit će vam lakše kad saznate da taj konstantni problem ima i svoj uzrok.

Naime, naučnici su ustanovili da, ukoliko vam teško pada početak radne sedmice, najvjerovatnije patite od fenomena zvanog "društveni jet lag".

Oni tvrde da nas spavanje preko vikenda može učiniti umornim i čangrizavim na samom početku sedmice, što može potrajati do srijede.

Učinci tog umora su slabije pamćenje i usporenije rekacije na događaje oko nas. Ako vam se ovakva stanja često ponavljaju, rizikujete debljanje i ovisnost o cigaretama i kofeinu, pokazuju istraživanja.

Studija Univerziteta Rush iz Chicaga pokazala je da promjene u navikama spavanja od samo dva sata može utjecati na vašu sposobnost da pravovremeno reagirate tokom radne sedmice.

Od ispitanika je zatraženo da pritisnu dugme svaki put kada vide neku sliku na ekranu. Sasvim očekivano, rezultati su pokazali da smo u jutarnjim satima sporiji nego navečer, kao i nakon vikenda u kojem smo ljenčarili.

Frazu "društveni jet lag" skovao je njemački istraživač Till Roenneberg, koji je dokazao da ovaj fenomen može utjecati na naše zdravlje povećavajući šanse za stvaranje navika kao što su pušenje te konzumiranje alkoholnih i pića bogatih kofeinom.

I dok se "jet lag" uzrokovan brzom promjenom vremenskih zona tokom letenja avionom dešava povremeno, od onog društvenog patimo svake sedmice.

Vezani članci