lifestyle
59

Mount Everest je zagađen ljudskim izmetom i urinom, prijeti opasnost od širenja zaraze

Klix.ba
Otpad koji iza sebe ostavljaju penjači na Mount Everest, a koji u najvećoj mjeri čine izmet i urin, predstavlja ozbiljan problem i prijeti da uzrokuje zagađenje koje bi moglo dovesti do širenja zaraze i bolesti, upozoravaju vlasti u Nepalu.

Više od 700 planinara i njihovih vodiča koji su na Mount Everestu proveli skoro dva mjeseca ostavili su za sobom velike količine izmeta i urina, a vlada Nepala radi na tome da natjera planinare da na pravilan način odlažu svoj otpad, kako bi planina ostala čista, piše Huffington Post.

Kamperi koji dolaze na Mount Everest uglavnom imaju šatore i osnovnu opremu za preživljavanje u teškim vremenskim uvjetima, ali ne i toalete.

"Uglavnom kopaju rupe u snijegu koje koriste kao toalet i tu ostavljaju svoj otpad koji se godinama skuplja", kaže Ang Tshering, šef planinarskog društva u Nepalu.

Vlada Nepala još uvijek nije pronašla način kako da se bori s ovim problemom, no prošle je godine donijela nove zakone koji svakom penjaču nalažu da se u bazni kamp vrati sa osam kilograma smeća. Ukoliko se ne budu pridžavali pravila, gube svoj depozit u iznosu od 4.000 dolara.

Od 1953. godine, na Mount Everest se popelo oko 4.000 ljudi. Pionir je bio Edmund Hillary sa Novog Zelanda, a mnogi na svojoj misiji osvajanja najvišeg planinskog vrha na Zemlji poginuli.