lifestyle
0

Mostarci postavili Guinnessov rekord popivši kafu iz najveće džezve na svijetu

NINA
Danas na održavanje tradicionalnih skokova sa Starog mosta Mostarci su popili prvu jutarnju kafu, i to iz najveće džezve na svijetu, postavivši tako Guinnessov rekord.

U toj džezvi, koja će ući u Guinnessovu knjigu rekorda, skuhano je 550 litara kafe, što je dovoljno za osam hiljada fildžana ili šoljica kafe, a zapremina džezve je 800 litara.

Naime, ideja o džezvi krenula je iz Kluba skakača ''Mostari'' i Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, što je podržala firma Vispak, koja je tu zamisao pretvorila u djelo. Sponzori u toj akciji su bili i osiguravajuća kuća VGT osiguranje, te Klas.

"Kuhanje kafe je počelo noćas u tri sata, a prva kafa se počela dijeliti jutros oko 6.30 sati. Posjeta je iznad svih naših očekivanja, ali kafe će biti dovoljno za cijeli dan. Nakon Mostara ovu akciju nastavljamo po ostalim gradovima u BiH", kazala je Sanida Burić, brand menadžer Vispak kave.

Ona je istaknula da prijava za upis Guinnessovu knjigu rekorda već podnesena i da se sve radi po propisanoj proceduri kako bi se ovaj neobičan rekord mogao i službeno upisati. Naime, za upis rekorda je potreban videozapis cijelog događaja, kao i da ga potvrdi komisija koja se sastoji od nekoliko uglednih građana.

Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara koji je član komisije za potvrdu tog neobičnog događanja, kazao je kako ovo doprinosi vraćanju života u Stari grad i omogućava druženje ljudi. "Na ovaj način ćemo malo pobjeći od politike i vratiti se normalnom življenju i jednostavno pokazati da je ovo druženje ono što je oduvijek bio Mostar", kazao je Oručević, najavljujući da će se pokušati svake godine u Mostaru oboriti ili postaviti neki novi "ludi" svjetski rekord.