Moda i ljepota
0

Znakovi nefunkcionalne ljubavne veze

Sarajevo-x.com
Kada veza postane ozbiljna, nivo zadovoljstva varira iz dana u dan i može predvidjeti mogući prekid. Psiholozi su ustanovili nekoliko faktora za određivanja zadovoljstva u ljubavnim vezama. Ukoliko uočite nedostatak odnosno postojanje nekih od njih u svojim vezama, možda bi bilo dobro da porazgovarate sa svojim partnerom.

Podrška. Pružanje i prihvatanje podrške nije samo bitno za poboljšanje nivoa zadovoljstva u ljubavnoj vezi. Ovakvo ponašanja uzajamne interakcije utiče i na zdravstveno i psihičko stanje svakog čovjeka bez obzira da li je u vezi ili ne.

Negativan stav. Jedna od osnovnih osobina nezadovoljnog para jeste opći negativan stav. Kada osjetite negativne vibracije u svojoj vezi počinjete se ljutiti zbog sitnica. To je trenutak kada napravite scenu zbog otvorene zubne paste u kupatilu i kroz taj sitni nemar svog partnera ocjenjujete cijeli njegov karakter.

Kontrastavovi. Kada nedostaje zdrava komunikacija, kontrolu preuzima svakodnevna nervoza. Partneri se počinju "inatiti" jedno drugome. Stvarni problem međutim leži mnogo dublje i vapi za rješavanjem. Potražite ga!

Nerealna vjerovanja. "Nije ona tvrdoglava, ona je samo principijelna." "Nije on lijen, on je jednostavno opušten.“ Prestanite se ubjeđivati u lažnu sliku vašeg partnera. Prestanite uljepšavati njegovo stvarno lice. Kada se sami počnete uvjeravati da stvari zapravo nisu takve kakvima se čine, znajte da ste apsolutno nezadovoljni u svojoj vezi. Prihvatite jedno drugo onakvi kavi jeste i pokušajte postići kompromis.

Nepovjerljivost. Ako ste izvjesno vrijeme u vezi i počnete sumnjati u svog partnera, onda znajte da oboje imate velik problem. Povjerenje je ključ svega. Ako vam počnu smetati samostalni izlasci sa prijateljima, ako ne vjerujete da je on/ona morao/la raditi duže te stoga nije stigao/la na vrijeme kući, onda sjednite i temeljito porazgovarajte o željama, razmišljanjima i strahovima koji vas muče.