Moda i ljepota
64

Zlatne ruke Mevlude Uzunović iz Goražda: Od krpica za lutke do unikatne odjeće

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Ljepota tradicije i rukotvorina nešto je po čemu je BiH oduvijek prepoznatljiva. Unikatni radovi koje rade vrijedne ruke bh. žena i danas izazivaju divljenje i poštovanje. Ima ih i u Goraždu, gdje je sve više onih koji njeguju ovu tradiciju, a nekima je upravo ona i izvor egzistencije.

Mevluda Uzunović otišla je korak dalje i odlučila otvoriti vlastitu radnju u zanatskom centru, čime je postala prva registrovana obrtnica i tako ostvarila svoj san od ranog djetinjstva.

Zanatski centar je u samoj jezgri grada, a Mevludin kutak je smješten u malom prostoru od dvadesetak kvadrata u kome se mogu pronaći unikatni odjevni predmeti, ali i druge rukotvorine koje s toliko ljubavi izrađuje. Tako je cijeli život, jer je njen san oduvijek bio da jednoga dana otvori vlastitu radnju u kojoj će mušterijama iz grada, ali i turistima koji sve češće dolaze ovdje, ponuditi unikatne modele koje sama izrađuje.

"Sve je počelo od malih nogu, ali život na jednu stranu, sudbina na drugu. Borba za egzistenciju, za opstanak vodila me drugim putevima, ali je ovakvo nešto uvijek bilo prisutno u mom životu. Radila sam mnoge poslove i dobro plaćene, ali se nikad nisam tu našla. Na kraju je presudna bila i moja bolest, operacija kičme, da se odlučim za ovakvu vrstu posla, jer ipak mogu odvojiti vrijeme da radim koliko mogu, ali i da prošetam i odmorim, što mi je potrebno", priča Mevluda.

Radnju je otvorila prije pet mjeseci, no kaže da su joj u tom momentu najviše nedostajale njene nane. Zahvaljujući njima je i zavoljela ručni rad, uz njih je naučila plesti, vesti, heklati...

"Bilo je to davno i uvijek se nekako s osmijehom sjetim kad mi je deda kupio lutku, a moja nana rahmetli odmah 'E hajde sad, iglu i konac u ruke pa da joj sašijemo odjeću i lijepo je obučemo'. Tako sam zavoljela ručne radove, jednostavno sam se zaljubila u taj zanat i uvijek sam nešto sama radila, razmišljala o tome kako da napravim nešto novo, uvijek sam imala nove ideje, kreativne, nek je drugačije i nek je od dobrog materijala. Moj san je bio ovo što danas radim, zato sam skoro zaplakala na dan otvaranja radnje, jer su mi njih dvije nedostajale. Falilo mi je da vide da sam ispunila i njihovu želju. Majka moje mame je bila izvrstan majstor, vrijedna žena. Ona je u vrijeme kada je bila mlada, prije nekih 80 godina sigurno, kada nije imala mašinu za šivenje, sebi izrađivala odjeću, opremala kuću, radila ukrase i predmete kojima bi se i danas divili", ispričala je za Klix.ba.

Mevluda je koristila svaku priliku da nauči nešto novo. I kroz Udruženje žena Goraždanke naučila je tkati, a potom razne tehnike izrade ručnih radova savladala i kroz kurseve GUN-GOR centra u Goraždu.

"Sve što je bilo tamo ja sam prošla. Lijepo sam se osjećala, to mi je bilo zadovoljstvo. Upotpunila sam svoje znanje, stekla nove vještine i konačno dobila priliku da od toga zarađujem za život. Finansijski me podržala i Služba za zapošljavanje kroz jedan od svojih programa. Ovakva djelatnost nije postojala u našem gradu, ja sam aplicirala i prošla. Sada sam ovdje, registrovana obrtnica, radim i uživam u onom što volim", kaže Mevluda Uzunović.

Danas je mala radnja u zanatskom centru pravi raj za oči, ispunjena prelijepim i unikatnim rukotvorinama i predmetima koji podsjećaju na vrijednost i ljepotu tradicije. Svakim danom i kupaca je sve više, a kako je rasla potražnja tako i sama ponuda te je Mevluda razvila pravi porodični biznis.

"Od početka sam dobila podršku nekoliko firmi koje su prepoznale moj rad i cijene ga, i naravno moje porodice, mog muža i sina. U početku je to bilo sama ću, međutim, kad sam otvorila radnju bilo je 20-ak proizvoda ručnih radova, ali potražnja je bila sve veća i mušterije traže i raspituju se i za druge stvari. Ja sam onda ubacila još nekih 30 proizvoda, rukotvorine, slike, radovi u foliji, nakit, ručno rađeni suveniri sa znakom Goražda, jer ljudi vole takve stvari, traže ih kao uspomene, poklone. Sve to sam ja naučila raditi već odavno, ali vidjela sam da mi treba pomoć. Tako se angažirala cijela porodica. Vidite ove vezove i heklanja, njih izrađuju moja majka, moj otac koji je smiren i precizan čovjek, radi ove suvenire i radove koji zahtijevaju preciznost, a za nakit je zadužen moj muž, on radi sve ove stvari gdje se koriste kliješta. Svi mi pomažu, i svi smo zadovoljni, sretna sam zaista", ispričala je.

Mevluda je dokaz da san može postati stvarnost i da kada nešto istinski želite to možete i ostvariti. Ona je, kaže, zadovoljna, radi što voli tako da ni rezultati ne bi trebali izostati. Prva je registrovana obrtnica na području BPK Goražde. Njeni odjevni predmeti, ručno rađen nakit, ali i slike pronašle su svoj put do kupaca. Kaže kako nikada neće biti rob brze zarade, ali će uvijek nuditi kvalitet koji se ne može postići mašinama, već isključivo vještim rukama. U tome je ključ uspjeha.

"Neću odustati jer sam sigurna u sebe. Svi koji žele nešto raditi moraju se pokrenuti, stati čvrsto na noge i znati šta hoće", poručuje obrtnica iz Goražda.