Moda i ljepota
134

Žene potroše šest mjeseci radnog vijeka na odluku šta da obuku

Klix.ba
Žene provedu blizu šest mjeseci radnog života na odluku šta će obući, otkrila je studija.

Pretrpani ormari i nervoza zbog prave odluke o odjeći znači da ženama dnevno provede 17 minuta razmišljajući o svom ormaru. U periodu od 18. do 60. godine, provedu blizu šest mjeseci na donošenje odluke šta obući.

Anketa koju je proveo Marks & Spencer's Shwopping otkrila je da većinu vremena provedu "buljeći" u ormar, te da 62 posto žena pati od izlijeva bijesa pred ormarom uz tvrdnju "da nemaju šta obući".

Muškarcima nije potrebno toliko vremena, ali provedu 13 minuta dnevno, odnosno tri dana godišnje na odluku šta će obući. Jedan od pet muškaraca razbacuje odjeću po prostoriji dok nađe šta će obući, a više od trećine ljudi je imalo isti problem kao i žene - izljeve bijesa jer nemaju šta obući.

Istraživanje urađeno u okviru kmapanje kompanije M&S koja poziva ljude da svu odjeću koju ne nose, a zauzima im mjesto u ormarima, doniraju.

Modni stilista Bay Garnett kazao je kako se muke jutarnjeg odabira mogu riješiti dobro složenim stvarima u ormaru i biranju garderobe noć prije.

Studija je otkrila kako prosječan ormar sadrži 152 komada odjeće, ali samo 44 posto je oblačimo. Oko 57 komada odjeće nosimo rijetko ili nikako, dok ih je prosječno 11 sa etiketama. Uprkos tome, jedna od 20 odraslih osoba požalit će se da nema šta obući jednom sedmično, a 28 posto ih redovno baca odjeću po sobi jer su frustrirani i nezadovoljni izborom. Čak 15 posto ih je izjavilo kako im upravo odabir odjeće može uništiti dan, dok jedan od 10 kasni na posao zbog te odluke.