Moda i ljepota
126

Žene potroše 18 posto plate na odjeću

Klix.ba
Više od dvije trećine žena troši 18 posto svoje plaće na odjeću, pokazala je nedavno urađena studija.

Dame uvijek žele izgledati lijepo, a da bi se osjećale bolje uvijek teže tome da se počaste nekom novom krpicom i obogate sadržaj svog ormara. Međutim, kada se spremaju za odlazak na posao ili izlazak, uglavnom će sve žene reći: Nemam šta obući.

Istraživanje je pokazalo da jedna od četiri žene kupuje odjeću kako bi izgledala ljepše od svojih kolegica na poslu, a 60 posto njih kupuju odjeću kako bi izgledale što bolje, jer smatraju da je i to jedan od faktora koji im pomaže u daljnjem napredovanju u karijeri.

Više od polovine ispitanica priznalo je da svoje kolegice prosuđuju na osnovu toga kako su odjevene, a više od trećine žena brine o tome šta će drugi reći ukoliko ih prečesto viđaju u sličnim ili istim odjevnim kombinacijama.

"Željeli mi to ili ne, ljude uvijek podsvjesno procjenjujemo na osnovu toga kako su odjeveni", kazala je za Daily Mail Joanna Williams, voditeljica Odjela za marketing britanske kompanije Brother, koja je provela istraživanje.

Modna stilistica Grace Woodward, koja je također učestvovala u istraživanju, kazala je da žene, uprkos teškoj finansijskoj situaciji, troše veće količine novca na odjeću, jer smatraju da im izgled i njihov stil mogu pomoći da napreduju u karijeri.