Evolucija
0

Žene postaju sve ljepše i ljepše

Sarajevo-x.com
Prema navodima naučnika, evolucija je učinila da žene postaju sve ljepše i ljepše. Takve sreće, pak nisu bili muškarci.

Istraživači su otkrili da lijepe žene imaju više djece od onih koje su manje atraktivne i da je većina te djece ženskog spola.

Kada te djevojčice odrastu one postaju lijepe i formula kao sa njihovim mama se ponavlja pa su tokom generacija žene koje se rađaju sve ljepše.

Kako atraktivni parovi imaju veće šanse da dobiju žensko dijete, muškarci nasuprot njih ostaju jednako neprivlačni kao i njihovi preci, zaključak je naučnika, prenosi britanski Telegraph.

Zaključci do kojih su naučnici došli rezultati su niza studija vezanih za fizičku privlačnost i njenu vezu sa uspjehom u reprodukciji. Marku Jokela, istraživač sa Univerziteta u Helsinkiju, otkrio je da lijepe žene imaju 16 posto više djece od manje privlačnih žena.

On je posmatrao uzorak od 2.000 muškaraca i žena u Americi, prateći ih kroz četiri dekade njihovih života.

Njihova privlačnost procijenjena je sa fotografija koje su načinjene tokom studije. Također su prikupljeni i podaci o broju djece koju su imali.

Istrađivanje iz 2006. godine sa Ekonomskog fakulteta u Londonu pokazalo je da atraktivniji parovi imaju daleko veće šanse da dobiju žensko dijete.

Jokela smatra da je to posljedica različitih evolucijskih strategija koje su razvili muškarci i žene i koje su sada ugrađene u njihov DNK-a.

"Fizički izgled je karakteristika koja je nasljedna i koja disproporcionalno povećava reproduktivne šanse djevojčica na uštrb muškaraca", rekao je Kanazawa.

On je zaključio da ako zgodni roditelji imaju više ženske djece i ako je dobar izgled nasljedan, logično je da će žene generacijama postaoji privlačnije od muškaraca.