Motivirajuća kupovina
0

Žene kupuju i do tri broja manju odjeću

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Više od trećine žena kupuje odjeću koja je i do tri broja manja jer se nadaju da će smršati sasvim dovoljno da 'stanu' u nove krpice, objavili su britanski naučnici.

Nekoliko miliona haljina, farmerica, majica i drugih odijevnih predmeta nalazi se u ormarima žena koje kupuju odjeću i do tri puta manjeg broja, nadajući se da će im jednog dana odgovarati.

Zemlja s najvećim brojem žena koje se odlučuju za takvu kupovinu je Škotska. Škotlanđanke tvrde da u ormaru imaju i do deset različitih odjevnih predmeta koji su im premali, ali se nadaju da će jednoga dana smršati, te će im te krpice odgovarati.

"Kada žena uvidi da može obući haljinu broj manju od onog koji zaisa nosi to na nju djeluje motivirajuće, te se ona odlučuje kupiti nekoliko odjevnih predmeta koji su manjeg broja u nadi da će još smršati i da će joj ta odjeća jednoga dana savršeno pristajati", kazala je Christine Evans iz kompanije 'Lloydspharmacy', koja je učestvovala u istraživanju, za britanski Telegraph.

Naučnici tvrde da u suštini takav način kupovine može i pomoći ženama da smršaju, jer bitna je motivacija, a ukoliko ih motiviše činjenica da će moći obući najnoviju haljinu, mršanje neće predstavljati problem.

"Žene tačno znaju koji broj odjeće bi im bio idealan i teže ka tome da smršaju. Namjerna kupovina odjeće manjeg broja zaista može biti učinkovita, no naravno, treba postati realne ciljeve i ne pretjerivati s dijetama", zaključila je Evans.