Moda i ljepota
0

Želite zadržati mladoliki izgled? Ne razvodite se!

Sarajevo-x.com
Ako ste imali tu nesreću da prolazite kroz sve što razvod sa sobom nosi, onda vam informacije koje slijede neće predstavljati nikakvu novost. Jasno je da razvod braka "dodaje" godine na vaše lice.

Istraživanja su pokazala da kraj braka značajnije utječe na izgled nego kad ostanete udovac/udovica. Posmatranjem identičnih blizanaca, koji imaju genetičke predispozicije da prilikom starenja izgledaju veoma slično, utvrđeno je koliko određena iskustva koja su proživjeli u toku života utječu na njihov izgled.

"Nasljedstvo može inicijalno diktirati kako starite, ali ako određeni faktori u životu čine da starite brže. Na drugoj strani, ako izbjegnete ove faktore, možete donekle usporiti proces", objašnjava vođa studije, profesor Bahaman Guyuron, za Daily Mail.

Ovaj naučnik je, zajedno sa kolegama, prikupljao i analizirao podatke dobijene anketiranjem i fotografisanjem 186 parova blizanaca.

Posebna grupa je pregledala snimke i utvrđivala razlike, a dokazali su da razvod braka jednog od blizanaca na njegov izgled "dodaje" najmanje dvije godine.

Brže stare i oni koji uzimaju antidepresive, tvrde naučnici sa američkog univerziteta Case Western Reserve. Sunce, alkohol i pušenje također negativno utječu na izgled osobe.

Studija je objavljena u časopisu pod nazivom "Journal Of The American Society Of Plastic Surgeons".