Četiri dana mode u Milanu
0

FOTO / Zdrave i sampouzdane žene zamijenile anoreksične

Sarajevo-x.com
Nakon New Yorka i Londona sedmica mode odselila je u Milano. Međutim, umjesto sedam dana, Milan Fashion Week će trajati svega četiri dana stoga je i raspored revija i događaja itekako zgusnut. Razlog tome je što Anna Wintour, moćna urednica modnog magazina Vogue, ne može duže ostati u Italiji.

Fendi, Prada, Moschino, Ferre, Armani, Versace, Jil Sander, Bottega, Veneta, Gucci, Pucci, Marni, Cavali, Missoni i Ferragamo su samo neka od zvučnih imena koja će svoje najnovije kreacije predstaviti u Milanu.

Međutim, većina njih se pobunila zbog toga što Sedmica mode traje tako kratko pa su primorani da 88 revija prikažu u svega 70 sati.

"Umjesto Sedmica mode u Milanu ovo bi se moglo nazvati Produženi vikend mode u Milanu“, kazala je Lavinia Biagiotti, potpredsjednica modne kuće Laura Biagiotti.

Mnogi su izrazili bojazan kako bi ovaj Fashion Week zaista mogao propasti kao i onaj u septembru koji je trajao svega tri dana.

"Kupci su bili nezadovoljni, izvještaji u medijima jadni, manekenke, šminka i frizure su također bile grozne“, kazao je Michael Burke, glavni zaduženi za liniju Fabel.

Ipak, revije se neprestano održavaju, a veliku pažnju je izazvala dizajnerica Elena Miro koja svojim kreacijama šalje poruku - zdrave i samopouzdane žene.

Modeli koji su nosili kreacije Elene Mirago uopšte nisu bile anoreksične djevojke, već mlade žene ponosne na svoje obline.

"Cilj nam je da pomognemo ženama kako bi ojačale svoje samopouzdanje“, kazala je Elena Miroglio, vlasnica brenda, dodajući da se zapravo radi o nastojanju vraćanja žena sa 'mediteranskim oblinama'.

"Razlozi anoreksije su mnogo dublji. Najvažnija stvar za dizajnere je prezentuju različitu vrstu ljepote“, dodala je Mirgolio.

Sudeći po svemu viđenom na Fashion Weeku u Londonu, New Yorku, a sada i Milanu izgleda da je sve u znaku borbe za promociju zdravih modela. Vijet ćemo da li će tako i ostati. Sljedeća i posljednja stanica je Pariz.