Moda i ljepota
0

Zdrava ishrana za zdravu kosu

Sarajevo-x.com
Vjerovatno ste do sada naučili da ne padate na marketinške trikove što se kozmetike tiče. Možda će razni regeneratori učiniti vašu kosu prividno lijepom, no zdravlje ipak dolazi iznutra. Da bi ste postigli najbolji rezultat, evo četiri jednostavna koraka za prelijepu kosu.

Korak 1: Jedite proteine koji sadrže željezo

Proteini su potrebni za rast svih ćelija, pa i vaše kose. Željezo koje se nalazi u nekim od njih pomaže crvenim krvnim zrncima da prenose kisik do svih ćelija u tijelu, pa tako i do folikula kose.

Dobar izvor ovakvih proteina su: ostrige, nemasna govedina, puretina, janjetina, piletina, škampi i jaja. Vegetarijanci ove proteine mogu potražiti u tofuu, soji, leći i grahu.

Korak 2: Vitamin C, vitamin C, vitamin C!

Vitamina C nikad dosta. Dobar je za sve pa i za kosu. On pomaže organizmu da apsorbuje željezo koje se nalazi u povrću. Dakle oni koji se odluče za vegetarijansku ishranu uz ručak obavezno uzeti i vitamin C.

Naći ćete ga u paprikama, limunu, ananasu, kiviju, broukuli, narandžama, grejpfrutu itd. Znate više i sami.

Korak 3: B-1, B-2, B-6... odnosno B kompleks

Ovi vitamini važni su za stvaranje crvenih krvnih ćelija. Što je uzročno-posljedično važno i za vašu kosu. Uzimanjem vitamina B-6 i B-12 kosa će biti jača, manje će ispadati i dlake se neće listati.

Kompleks vitamina B naći ćete u žitaricama cjelovitog zrna, pilećim prsima, bijelom krompiru, lososu, bananama, školjkama, mladom siru, špinatu, grašku...

Korak 4: Ne zaboravite na cink

Ovaj mineral bitan je za rast i obnavljanja tkiva. Pomaže da masne žlijezde oko folikula rade kako treba, što će i vašu kosu učiniti ljepšom i zdravijom. Nizak nivo cinka može biti uzrok opadanja i sporog rasta kose te pojave peruti.

Dobri izvori cinka su ostrige, nemasna govedina, rakovi, kikiriki puter, puretina, teletina, piletina i mladi grašak.