Moda i ljepota
0

Zašto muškarci ostaju pri istoj frizuri nakon 32. godine

Klix.ba
Nova studija pokazala je da muškarci pronađu svoju idealnu frizuru tek u dobi od 32 godine, nakon što su probali pet različitih frizura.

Za razliku od njih, žene, u prosjeku, probaju bar sedam različitih frizura prije nego pronađu neku koju će nositi duži vremenski period.

Među muškarce koji imaju istu frizuru od svoje 32. godine ubrajaju se i slavne ličnosti poput Micka Jaggera (69), Davida Bowieja (66) i Roda Stewarta (68).

Razlozi zašto muškarci od te dobi ostaju pri istoj frizuri variraju, ali uglavnom je to zbog toga što frizuru smatraju praktičnom (65 posto) ili zato što se sviđa njihovoj partnerici (10 posto).

U studiji koju je sprovela kompanija Fudge učestvovalo je dvije hiljade ljudi, a pažnja je obraćana i na utjecaj koji na muškarce imaju frizure muških slavnih ličnosti te na frizure koje se baš i ne smatraju modernim.

Rezultati pokazuju da veliki broj muškaraca oblikuje frizuru po uzoru na neku slavnu osobu, jer smatraju da će tako biti privlačniji ženama. Neki, njih 12 posto, razmišljaju i o farbanju kose kako bi izgledala sijeda, jer će tako biti u trendu, a šest posto je to već uradilo.

"Postoji uobičajena zabluda da muškarci ne podliježu trendovima frizura. Međutim, istraživanje je pokazalo da i oni prave znatan broj pokušaja kako bi pronašli svoju idealnu frizuru. Frizura prikazuje vašu ličnost i predstavlja jedan od prioriteta modernih muškaraca", rekao je John Vial iz kompanije Fudge.