Mali savjeti
0

Zaštitite kosu i tjeme u zimskim danima

Sarajevo-x.com
Zimski dani su vrijeme kada zdravlju naše kose i tjemena moramo posvetiti više pažnje nego obično, jer su skloni isušivanju i oštećenju. Niske temperature i vjetar dodatno lome našu kosu. Bilo da ste dame koje preferiraju kratku ili dužu kosu, svejedno morate voditi računa o svojoj kosi. Vrlo često je tjeme iritirano ukoliko ne nosimo kapu ili šešir, ili su nam vrhovi kose ispucali jer ne vodimo dovoljno računa o kosi.

Nekoliko savjeta kako očuvati zdravlje svoje kose i tjemena u toku zimskog perioda, daje nam Huffington Post.

1. Vjerovatno već imate omiljene šampone i regeneratore, ali ne bi bilo na odmet da za ovaj period kupite šampone koji će vam hidrirati tjeme i kosu. Bilo bi dobro koristiti hidratantnu masku ili vitaminska pakovanja za njegovanje kose i tjemena.

2. Masaža tjemena je učinkovit lijek protiv glavobolje, jer poboljšavate cirkulaciju krvi, a samim tim i dotok kiseonika koji olakšava pritisak. U ovom periodu kupite kokosovo ulje ili maslinovo ulje i utrljate ih svake druge sedmice u tjeme.

3. Ukoliko morate sušiti kosu fenom, onda smanjite temperaturu jer vašoj kosi ne treba dodatno pucanje i vreli tretmani nakon hladnog vremena. Probajte izbjegavati pegle za kosu ili uvijače koji dodatno šokiraju vašu kosu.

4. Zimski period znači odricanje od gelova i lakova za kosu koji dodatno lede vašu kosu. Inače nije preporučljiv nijedan od ovih hemijskih preparata, ali pogotovo su štetni na niskim temperaturama zimi i visokim temperaturama ljeti.

5. Ukoliko niste znali, vašoj kosi i tjemenu prijaju četke napravljene od prirodnih materijala. To su obično drvene četke starinskog izgleda koje lomljenje dlaka svode na minimum. Isto važi za šnale, bolje da koristite one napravljenje od materijala koji prijaju vašoj kosi i koži.

6. Kape, beretke i šeširi su obavezna zaštita. Srećom, modni dizajneri su maštoviti pri kreiranju dodataka za kosu, tako da možemo kombinovati razne boje i dezene.