Moda i ljepota
26

Zara iz prodaje povlači majice sa simbolom koji podsjeća na holokaust

Klix.ba
Španska trgovina odjeće Zara uputila je javno izvinjenje zbog stavljanja u prodaju majica sa žutom zvijezdom koje podsjećaju na uniforme koje su Jevreji nosili u koncentracionim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Iz Zare su pokušali pojasniti kako je prugasta majica sa žutom zvijezdom zapravo "inspirisana šerifovom uniformom iz starih western filmova".

"Iskreno nam je žao", poručili su iz Zare na oficijelnom Twitter profilu.

Ovaj uvredljivi komad odjeće uklonjen je iz prodaje, kako u trgovinama, tako i na internetu, a negativne reakcije su počele stizati svega nekoliko sati nakon što se sporna majica našla u prodaji. Iz Zare ističu kako će ostatak majica biti uništen.

Ovo nije prvi Zarin gaf ovakve vrste – poznat je slučaj iz 2007. godine, kada je kompanija iz prodavnica u Velikoj Britaniji povukla liniju torbi sa detaljem nacističkih swastika.

Nakon Zarinog drugog incidenta, reagovao je i Svjetski židovski kongres, naglasivši kako se radi o izuzetno uvredljivoj majici.

"Ova majica ustvari pokazuje krajni nedostatak poštovanja prema Jevrejima i žrtvama holokausta. Za svakog ko iole poznaje historiju, ovakav je čin nedopustiv. Pozdravljamo odluku Zare o povlačenju ove majice iz prodaje. Ipak, ovo nije prvi put kako je ova kompanija napravila grešku ovakve vrste. Činjenica da se ovo dešava drugi put pokazuje kako postoji velika potreba za edukacijom o holokaustu i historiji antisemitizma", poručili su članovi židovske zajednice.