Snežana, sretno!
0

FOTO / Za titulu Miss svijeta takmiče se pravnice, psihologinje, novinarke, balerine...

Sarajevo-x.com
U 14 sati po našem vremenu počet će ovogodišnja ceremonija izbora najljepše djevojke svijeta. Za tu prestižnu titulu takmiči se 115 ljepotica sa svih meridijana, a Bosnu i Hercegovinu predstavlja 16-godišnja Snežana Prorok, kojoj je životni moto: "Idi kroz život hladne glave i vrelog srca."

Među djevojkama koje će se u divnim kreacijama pojaviti u dvorani Crowne Plaza hotela u kineskom gradu Sanyji mnoštvo je razlika. Snežana je ubjedljivo najmlađa takmičarka, a među onima tek nešto starijim od nje su predstavnice Italije, Crne Gore i Sv. Lucije, srednjoškolke sa po 17 godina.

Zanimljivo je primijetiti da su misice svojih zemalja uspješne djevojke koje govore po nekoliko svjetskih jezika. Mnogo je studentica prava, psihologije i modnog dizajna, a većina ih navode da vole muziku, dobar film i da pišu poeziju.

Neke do njih pravi su profesionalci u onome čime se bave. Tako je Miss Indije pobijedila na više od 40 takmičenja u plesu, Kanađanka ima crni pojas u taekwondou i trčala je polumaraton, Irkinja svira violinu i bavi se DJ-ingom, a predstavnica Japana se već 13 godina bavi umjetničkim klizanjem. Miss Norveške svira klavir, Slovakinja trenira odbojku, a predstavnica Gvatemale je balerina.

Ne vide se sve djevojke u budućnosti u ulozi modela. Miss Bahama želi biti glumica ili režiserka, predstavnica Belgije želi otvoriti umjetničku galeriju u kojoj će pružati priliku mladima da izlažu, Njemica je budući hirurg, Bolivijka i Albanka sanjaju da bude pravnice, Brazilka želi pokrenuti nevladinu organizaciju koja će pomoći zaštiti Amazona, a Marilyn Medina iz Hondurasa želi biti prva predsjednica svoje zemlje.

U rubrici u koju su upisivale zanimljive stvari o sebi djevojka koja predstavlja Belize otkrila je da ima devet sestara i tri brata, ljepotica iz Velsa da među kućnim ljubimcima ima zmiju, Litvanka da je primila dva pisma od predsjednika, a Izraelka da upravo završava odsluženje vojnog roka.

Miss Bocvane vjeruje da je pravo čudo prirode, Dankinja je proputovala svijet kao model, predstavnica Kazahstana kaže da savršeno kuha, dok Libanka pleše orijentalne plesove.

Da ljepota na ovom takmičenju ide uz pamet potvrđuje i djevojka s Jamajke, koja je diplomirala pravo na Harvardu. Holanđanka studira medicinu i predaje seksualno obrazovanje srednjoškolcima, a Rumunka pohađa filmsku akademiju u New Yorku. Miss Kine, Tang Xiao, magistrica je lingvistike i književnosti, djevojka s Malte diplomirala je geografiju, a Miss Bugarske studira biologiju i bori se za zaštitu ugroženih vrsta. Miss Cape Verde studira novinarstvo, a glumila je u pozorištu.

Osim što je dizajnerica, Kolumbijka je i ambasadorica Ujedinjenih nacija, a Hrvatica Katarina Banić je studentica konstrukcijskog strojarstva i veliki fudbalski fan. Kipranka studira računovodstvo, dok Makedonka studira balet na akademiji i želi biti direktorica makedonske Opere i Baleta.

Zadivljujuće je da Egipćanka, koja namjerava otvoriti vlastitu PR kompaniju, između ostalih, govori i hrvatski jezik. Engleskinja je otkrila da sluša Mozarta dok uči, a Miss Finske da je devet godina trenirala fudbal. Djevojka iz Kenije svira afričke bubnjeve, dok ljepotica iz Mongolije slika sprejom. Tajlanđanka crta s obje ruke, a Mađarica se bavila sinhronizovanim plivanjem i želi otvoriti zalogajnicu u francuskom stilu u Budimpešti.

Grkinja svira gitaru, Indonežanka želi postati filmska zvijezda, a Miss Luksemburga arhitektica. Ljepotica iz Namibije je freelance novinarka, dok Portugalka ima namjeru raditi s djecom s posebnim potrebama. Istovremeno, Šveđanka voli raditi s psima, dok predstavnica SAD-a želi biti učiteljica i vegetarijanka je. Također ima želju proputovati svijetom.

Prenos 60. izbora direktno iz Kine pratit će stanovnici 110 zemalja svijeta. U revijalnom dijelu programa nastupit će Shayne Ward, britanski pjevač koji je pobijedio na takmičenju "The X Factor", zatim saksofonist Dave Koz i portorikanska zvijezda Carlos Aponte. Osim njih, svoju plesnu tačku imat će i plesne grupe iz Sanyje.

Više od milijardu gledalaca ponovo će izbor Miss svijeta učiniti najgledanijim TV showom ikad.