Moda i ljepota
0

Za dug i sretan život potreban je brak

Sarajevo-x.com
Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji proveli su studiju koja pokazuje da osobe koje preferiraju samački život imaju više zdravstvenih problema. Samci su, sudeći prema rezultatima ove studije, podložniji povećanom krvnom pritisku i holesterolu.

Profesori sa Univerziteta u Kaliforniji, Robert Kaplan i njegov kolega Richard Kronick, pokušali su identificirati zdravstvene probleme sa kojima se suočavaju samci. Rezultati istraživanja zasnivaju se na podacima iz dvije studije o braku i samcima objavljene 1989. i 1997. godine u američkom magazinu National Health.

Njihova studija, koja će u septembru biti objavljena u časopisu "Epidemiology and Community Health", ukazuje na to da samci umiru mnogo ranije u poređenju sa oženjenim osobama. Rezultati su statističke prirode i tvrde da je rizik od infektivnih bolesti pet puta veći za samce; samci dva puta češće gube život u saobraćajnim nesrećama; podložniji su samoubistvu i šansa od srčanog udara im je veća za čak 38 posto.

Drugi socio-ekonomski faktori uticali su na ovu statistiku uključujući i socijalnu izolaciju kao i podršku porodice i prijatelja.

"Dokazi koje smo prikupili sugeriraju na zaključak da socijalna izolacija povećava rizik od prerane smrti. Brak je ključan za ostvarenje socijalnih veza", izjavio je Kaplan za televiziju CBS.

Brak je, prema riječima ovih istraživača, značajan faktor za dug i zdrav život. Ova studija je također pokazala da samci, zbog česte promjene seksualnog partnera, imaju veće šanse da obole od HIV-a.