Moda i ljepota
0

Vrijeme ne liječi rane, ali pomaže kod mamurluka

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Naučnici su dokazali da je apstinencija jedini siguran način da se izbjegne mamurluk. Broj alkoholnih pića koji uzrokuju mamurluk jednak je broju narodnih lijekova za to neprijatno i bolno stanje.

U Finskoj rješenjem za mamurluk smatraju saune, vjerujući da tako povećavaju cirkulaciju, te znojenjem brže izbacuju toksine.

Rusi vjeruju da konzumiranjem supe od kupusa nadoknađuju izgubljenu vodu i hranljive sastojke.

U Britaniji slijepo vjeruju u djelovanje lijeka poznatog kao Berocca. Riječ je p vitaminskom dodatku kojeg proizvodi Bayer, dok je u SAD-u lijek za mamurluk "Alka Seltzer“ kojeg također proizvodi Bayer.

Aspirin, ibuprofen, hladan tuš, vrela kupka, jagode i kikiriki puter sa medom samo su neki od uobičajenih načina liječenja mamurluka.

Neki smatraju da isto svojstvo ima i zeleni čaj, voda iz tegle kiselih krastavaca, coca-cola, voćni sokovi, sportska pića ili ''klin se klinom izbija''- liječenje sa drugim alkoholnim pićem.

Ali naučnici sa Univerziteta u Exeteru i Plymouthu smatraju da ništa od gore navedenog nije djelotvorno.

Nakon temeljnog pregleda, medicinskih ispitivanja i studija, naučnici su zaključili da ne postoji nijedan dokaz koji sugerira da je bilo koji konvencionalni ili alternativni način liječenja alkoholnog mamurluka djelotvoran.

Najefikasniji način da se izbjegnu simptomi mamurluka uzrokovanog alkoholom je apstinencija ili umjerenost.

Za one kojima ni apstinencija ni umjerenost nisu opcija, olakšavajući podatak može biti da je vrijeme najuspješniji tretman. Naučnici navode da simptomi mamurluka nestaju u periodu od 8 do 24 sata.