Moda i ljepota
0

Vodeći ubica u Finskoj? Alkohol

Sarajevo-x.com
Alkohol je vodeći ubica odraslih osoba u Finskoj. Finska je država koja je prema potrošnji alkohola u protekloj godini premašila sve dosadašnje rekorde.

Više od 2.000 osoba je u protekloj godini umrlo od posljedica trovanja i bolesti urokovanih konzumiranjem alkohola, javila je državna agencija za zdravstvo. Dob umrlih od alkohola kretala se između 15 i 64 godine.

U Finskoj je skoro 1.000 osoba je poginulo u nesrećama koje su direktno uzrokovane korištenjem alkohola. ''Ovo je zaista zabrinjavajući trend'', rekla je Kristina Kuussaari iz Nacionalnog istraživačkog i razvojnog centra za zdravlje i skrb. ''Ozbiljni negativni efekti nastaviti će sa rastom u narednim godinama''.

Alkohol je uzrok 17% svih smrti kod muških osoba starosti između 15 i 64 godine, što je po prvi put sa prvog mjesta zamjenilo oboljenja srca. Kod žena je taj procenat 10,5%, čime se ovaj uzrok izjednačio sa rakom dojke.

Od 2003. godine troškovi liječenja od alkoholizma su narasli za 14% na sumu od 1,1 milijardu dolara u protekloj godini. Procjena je da u Finskoj živi oko 5,2 miliona stanovnika koji su teški ovisnici o alkoholu.

Vlada je ranije kontrolisala prodaju alkohola visokim cijenama, međutim od 2004. godine porez na alkohol je smanjen za 40%, radi smanjenja odlazaka svojih građana u susjednu Rusiju i Estoniju gdje su cijene alkohola bile puno manje.