Moda i ljepota
0

Visoka moda u borbi protiv imitacija

Sarajevo-x.com
Njujorški dizajner Zac Posen zalaže se za usvajanje zakona kojim će se zaštititi originalnost njegove i drugih modnih marki. Naime, Posen na ovaj način želi uspostavu mjera kažnjavanja imitatora njegovih kolekcija, iako smatra da imitacije predstavljaju svojevrsnu promociju originala.

Zac Posen (26) je mladi američki dizajner u usponu koji od vlasti traži da usvoje zakon koji će zaštiti originalnost stvaralaštva.

"Tanka je linija između imitacija i originala“, kazao je Posen za Reuters koji svoju kolekciju predstavlja i na ovogodišnjem njujorškom Fashion Weeku.

Ovu Posenovu odluku ponukala je činjenica da je nakon njegove debitantske kolekcije torbi, New York bio preplavljen imitacijama te kolekcije.

U pismu koje je redakciji novina Los Angeles Times uputila Diane von Furstenberg, predsjednica Udruženja američkih dizajnera stoji: "Nedostaci u američkom zakonodavstvu stvorili su raj za pirate!“

Posen također smatra da bi novi zakon potakao mlade dizajnere na bolji rad, a kompanije bi ih u mnogo većem broju upošljavale.