Moda i ljepota
3

Uspjeh Zeničanke Belme Musić: Od "ulične šetačice" do modela u New Yorku

Piše: E. Mehić
Zeničanka Belma Musić karijeru modnog modela počela je sasvim slučajno kada je 2010. godine u Berlinu izabrana za "najljepšu šetačicu". Nedugo nakon toga uslijedio je njen prvi photoshooting.

Belma je rođena 1991. godine u Zenici, a tri mjeseca nakon rođenja, sa majkom i sestrom preseilila je u Njemačku gdje je boravila devet godina. U rodnu Zenicu vratila se 2000. godine gdje je pohađala osnovnu i srednju školu, a visokoškolsko obrazovanje je nastavila u Beču.

Na jednom kastingu u Milanu, prije godinu dana, Belmi su se "otvorila vrata" za New York i tada je njen san postao stvarnost.

U razgovoru za Klix.ba izjavila da je biti model velika obaveza, a ne hobi.

"To je posao sa obavezama, prednostima i nedostacima kao i svaki drugi. Nikada ga ne bih nazvala hobijem. Ni ova priča nije počela zbog toga što sam imala višak slobodnog vremena. Kao i na svakom početku, nikada ne znamo kuda nas vodi put, a u mom slučaju radi se o putu punog odricanja. Ide se korak po korak i naravno da se vremenom moraju pokazati rezultati, čime god se bavili. New York je jednostavno bila moja iduća stepenica i zasluga u profesiji kojom se bavim", izjavila je mlada manekenka.

Ova 22-godišnja Zeničanka nakon odlaska u New York nije imala problema sa brzim stilom života.

"Životni ritam je naravno neusporediv, ne samo sa našim nego i svim drugim gradovima u kojima sam boravila. New York nije bez razloga centar svijeta, a to se najbolje vidi i osjeti kada ste tu. Kriteriji su ogromni i nije isto snaći se i uspjeti ovdje kao bilo gdje drugo", dodala je.

Zbog prevelikih obaveza Belma rijetko dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Posljednji put je boravila u februaru ove godine, kada je nakon dvije godine po prvi put uspjela spojiti tri slobodna dana. Iako su Fashion weekovi san svakog modela, pa i Belme, ipak su joj najmanje omiljeni u njenom poslu.

"Jako su naporni i haotični, a samim tim oduzimaju mnogo vremena i energije. Fashion week se odvija većinom svugdje po istom principu, razlika je u gradovima, a time i veličini i značaju određene manifestacije. Za izdvojiti su naravno New York Fashion Week, London Fashion Week, Milano Fashion Week i drugi, a moja najdraža revija je bila za Guess u Milanu", kazala je za Klix.ba

Uspješna Zeničanka sa adresom u New Yorku istakla je da njen posao ima više prednosti nego mana, kao što su upoznavanje drugih kultura, putovanja, brže odrastanje, organizovanost i slično, dok manom smatra samoću i veliko odricanje.

Dok je živjela u Beču, kružile su glasine da je u vezi sa igračem Arsenala Mesutom Ozilom, no on je bio samo jedna od brojnih slavnih ličnosti koje je upoznala u svojoj dosadašnjoj karijeri.

"New York je takav grad da redovno susrećeš velike zvijezde. Na početku sam tome pridavala mnogo više pažnje, dok mi to nije postala svakodnevnica", kazala je, dodavši:

"Od samog ustajanja, odlaska na kastinge, u teretanu, šetnju, kupovinu ili noćni izlazak, doslovno uvijek vidiš neku savnu ličnost."

Savjete u vezi sa poslom dobija od menadžera, ali i mame i sestre.

"Česti su dugi razgovori sa mamom i sestrom. Inače sam jako samostalna i povučena, pa najviše volim sama sve riješiti u miru i tišini, bez tuđih upletanja. Lijepo je uvijek imati prijateljicu, koja se nalazi u istoj profesiji i koja svaku situaciju može da razumije, u mom slučaju, to je Marina Đorđević", istakla je bh. ljepotica.

Za kraj razgovora ona je navela da joj je u budućnosti najvažnije zdravlje.

"Nadam se prije svega da će moja budućnost biti u zdravlju. Mlada sam, ovo je samo početak, tako da me čeka sigurno još mnogo toga, ne samo u New Yorku i ne samo poslovno", zaključila je uspješna bh. manekenka u razgovoru za naš portal.

Belma je i nakon odlaska u New York na čestoj relaciji Evropa - Amerika, a sa ponosom još uvijek ima plavi pasoš sa zlatnim zvjezdicama.