Moda i ljepota
56

Uprkos prijetnjama smrću: Miss Iraka će biti izabrana prvi put nakon 1972. godine

Klix.ba
Više od 150 djevojaka i žena prijavilo se na izbor za miss, čiji organizatori navode kako mu je cilj oživjeti Irak nakon godina haosa i prolijevanja krvi, te pružiti priliku da se vidi i jedna ljepša i blaža strana njihove namučene zemlje.

Jedna od takmičarki je Shaima Qassem Abdulrahman, 20-godišnja studentica ekonomije iz Kirkuka.

"Našim ljudima očajnički trebaju takve vrste kulturnih aktivnosti, moramo napraviti neke reforme u našem društvu. Ovakve aktivnosti mogu ponovo izgraditi ono što je uništeno. Čula sam da su se u prošlosti takva takmičenja održavala u Bagdadu, sanjala sam da ću i ja jednog dana biti dio te priče", kazala je ona za NBC.

Baš poput mnogih drugih Iračana, i na nju su direktno utjecale aktivnosti IDIL-a, čiji su članovi ubili njena dva rođaka, dok je nekoliko njenih kolegica natjecateljica bilo prisiljeno da pronađe nove domove nakon što je IDIL okupirao sjeverni dio grada Mosul.

Abdulrahman kaže kako je morala moliti roditelje da je puste da se takmiči. Za nju ovo nije samo takmičenje ljepote, nego ključ za moderniziranje Iraka.

"Mi smo konzervativna muslimanska zemlja i to poštujemo. Ali u isto vrijeme imamo i divnu historiju i kulturu."

Jedan od sudaca je modni dizajner Sinan Kamel, koji ističe kako je 15 djevojaka odustalo od takmičenja zbog prijetnji smrću.

"Takmičarke dolaze iz svih dijelova Iraka i svih su religija: muslimanke, katolkinje, suniti i šiti... nije nam bitno koje su religije", kaže on.

Iz takmičenja je izbačen dio u kojem se djevojke predstavljaju u kupaćim kostimima, što je novost i u Miss World takmičenju od ove godine. Ipak, djevojke neće smjeti nositi maramu.

"Želimo pokazati svijetu kako smo mi civilizirana zemlja. Želimo ponovo izgraditi Irak, na modernim temeljima", kaže Humam Al-Obaidi, direktor prodaje Al-Mada media grupe koja organizuje ovo takmičenje.

On dodaje kako im je cilj pronaći ambasadoricu Iraka.

"Pobjednica će biti žena koja će svijetu prenijeti poruku kako Iračani vole život, koliko su oni sjajni i koliko se zapravo trude ostati živim. Čitav svijet Irak povezuje samo sa ratom i terorizmom, to želimo promijeniti."

Zadnji izbor za miss u Iraku je održan 1972. godine, kad je pobijedila Wijdan Burhan al-Deen, a svoju je zemlju predstavljala na svjetskom takmičenju za Miss Universe iste godine.

Od tada su takmičenja ljepote u Iraku prestala održavati po međunarodnim standardima, te su se održavala lokalno.