Moda i ljepota
46

Upoznajte Dajanu iz Novog Travnika, djevojku koja je zadužena za Severinin make up

PIše: Lejla Čolak
(Foto: Facebook)
Dajana Pajkić (25) iz Novog Travnika trenutno živi u Zagrebu gdje radi kao vizažistica za brojne poznate zvijezde, a jedna od tih zvijezda je i Severina.

Ljubav prema šminkanju, kako je za Klix.ba istakla Pajkićeva, je osjetila jako rano jer je oduvijek u sebi imala znatiželjnu i istraživačku crtu.

"Počelo je jako rano. Gledala sam mamu dok se sprema za posao, a nakon njenog odlaska isto to bih ponovila i na sebi. Sama činjenica da me zanimanje za šminkanje nije popustilo nakon završetka srednje škole bila mi je dovoljan razlog da poduzmem nešto po tom pitanju. Spakirala sam kofere i otišla u Zagreb", priča Dajana u razgovoru za Klix.ba, koja je po dolasku u Zagreb upisala Callegari školu mode i dizajna.

Dajana potječe iz male sredine. Odrasla je u Novom Travniku, a danas je izgradila karijeru i ime u Zagrebu. Navodi da je oduvijek imala želje i ciljeve koje je nastojala ostvariti, a prvi veći cilj joj je bio otići iz poznate sredine u kojoj je odrasla i početi raditi ono što želi, a od tog je nauma niko nije mogao odgovoriti.

"Jednostavno sam znala da ako nešto dovoljno jako želim da će se stvari posložiti i da ću dobiti priliku. Dalje je na meni da je prihvatim i iskoristim najbolje što mogu te dam sve od sebe da se dokažem. Uz želju, volju, rad i upornost, sve je moguće. Strah je normalno prisutan i uredu je ako vas ne sputava i ne sprječava da napravite nešto što želite. Ako imate neke ambicije, taj strah držite pod kontrolom."

"Severini se odmah svidio moj rad"

Njena saradnja sa Severinom krenula je tako što je počela asistirati profesionalnom vizažisti Saši Jokoviću, što joj je bila odskočna daska za daljnje osamostaljenje. Na taj je način imala priliku da nauči dosta o modnom svijetu općenito i dobije stvarni dojam o ovom poslu, koji uključuje snimanja za časopise, spotove, reklame, kao i privatna šminkanja te svakodnevne susrete s poznatim osobama.

"Severinu sam upoznala na svom prvom poslu sa Sašom. Kako on jako puno radi, nije mogao biti na više mjesta u isto vrijeme pa bih ja odrađivala dosta toga umjesto njega. Tako je došao i red na Severinu. Jako brzo smo se povezale, ali najbolja stvar je bila ta što joj se svidio moj rad. Tako naša saradnja traje već pet godina", priča Dajana.

Iako se posao make-up artiste ljudima sa strane može činiti prilično jednostavan i površan, Dajana ističe kako to i nije baš tako te da se radi o poslu, koji se sa svojim prednostima i manama, ne razlikuje mnogo od drugih poslova.

"Koliko god se ljudima sve to skupa činilo jednostavno, glamurozno i površno, što s jedne strane i jeste, jer, budimo realni, ne liječimo rak ili sidu… s druge strane je to posao kao i svaki drugi - iziskuje puno vremena, manje-više si stalno u pripravnosti i u pokretu", pojašnjava Dajana te dodaje kako se sve većinom sazna u posljednji trenutak (gdje se snima, kada i s kim), stoga se mora biti inovativan, kreativan i energičan, budući da snimanja znaju trajati i po 12 sati.

Talent je u cijeloj ovoj priči, smatra, jako važan, budući da je upravo on taj koji nekog izdvaja iz mase – uz, naravno, konstantno učenje i nadograđivanje.

Crveni ruž i tuš su kao mala crna haljina – uvijek konstanta i uvijek in

Na upit o tome na koji način šminka može osobu učiniti ljepšom, te koja je to granica na koju uvijek treba paziti kako sve to skupa ne bi izgledalo previše, ova make up artistica kaže:

"Šminka i svi beauty proizvodi i jesu tu zbog uljepšavanja. Svako lice je drugačije i traži individualan pristup. S nekoliko pravih proizvoda se može postići super prirodan svakodnevni look koji se na tu dobru podlogu može dalje nadograđivati i pretvarati u večernji, glamurozniji izgled, ovisno o potrebi."

Trendovi se gotovo svakodnevno mijenjaju, novi dolaze, oni od ranije zastarijevaju. Upitali smo Dajanu postoji li neki način šminkanja ili neki make up proizvod koji nikada neće zastarjeti i uvijek će biti in.

"Da, trendovi se stalno mijenjaju, ali neki su konstanta baš kao i mala crna haljina. To su naprimjer crveni ruž i tuš. U kombinaciji ili samostalno, uvijek su in", pojašnjava.

Interesantno joj je, primjećuje, kako većina žena, iako se šminkaju gotovo svakodnevno, zapravo to ne znaju raditi. U to se, kako kaže, uvjerila u toku svog posla, gdje je rečenica koju najčešće čuje "Ja se ne znam šminkati."

Najčešće greške koje žene rade su, ističe, krivo odabrana boja pudera i korektora, pogrešno počupane ili iscrtane obrve, te pogrešno odabrana boja rumenila (ovisno o boji tena), ili pogrešno stavljeno rumenilo (ovisno o obliku lica).

"Savjet svim ženama zapravo je da su prirodno prekrasne i da tog postanu što prije svjesne, a onda uz male korekcije sa šminkom, ovisno o potrebi i prilici, naglase ono najljepše na svom licu. Uz dobru podlogu, lagano iscrtane obrve, malo roskastog rumenila, maskarom i labelom u boji, nema pogreške", savjetuje ova vizažistica čitateljkama Klix.ba.

Kada su u pitanju planovi za ubuduće dodaje kako je svim onim što joj se trenutno dešava vezano za posao i život u Zagrebu veoma zadovoljna, ali nemirnog duha kakvog jeste, čini joj se da će se uskoro opet dogoditi neka veća promjena. Želja joj je, kako kaže, opet promjeniti sredinu, grad i okolinu, a kad će se to dogoditi, još uvijek ne zna.