Moda i ljepota
231

Uoči takmičenja: Upoznajte djevojke koje se takmiče za Miss Earth BiH

Piše: L. Č.
Alma Nuhanović (Foto: Selma Ahmetović/Facebook)
Finalno veče izbora za Miss Earth BiH 2014. godine, bit će održano u petak, 19. septembra u 20 sati u Studiju 1 (Kolodvorska 12, Sarajevo), a portal Klix.ba vam danas predstavlja 12 finalistica.

Finalni predizbor za Miss Earth BiH za 2014. godinu održan je u martu ove godine, a na njemu se, od 13 kandidatkinja koje su učestvovale, u nacionalno takmičenje plasiralo njih dvanaest.

Djevojke koje su osigurale svoje mjesto u takmičenju su: Alma Nuhanović, Almis Mesihović, Ajla Mrehić, Bogdana Trifković, Bojana Lazić, Amra Branković, Ana Šego, Aminka Sivac, Milena Tunguz, Tamara Jotić, Jovana Maksimović i Una Čizmić.

Amra Branković, rođena 22. januara 1992. godine, studentica je pedagogije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Kaže kako voli malu djecu, te se iz tog razloga odlučila na ovaj studij. Najviše uživa u vremenu provedenom sa porodicom, a u slobodno vrijeme uživa u plivanju, fitnessu i druženju sa dragim ljudima.

Alma Nuhanović, rođena 12. marta 1995. godine bavi se modelingom, trbušnim plesom, amaterski i glumom, te se nada da će jednog dana uspjeti u tim vodama. Dodaje kako je svestrana, voli modni dizajn, ali je zanima i politika jer je, navodi, "ambicije tjeraju da jednog dana zauzme neku ulogu u vlasti". Trenutno je članica nekoliko nevladinih organizacija u kojima ima ulogu edukatorice. Kad je u pitanju priprema za finale, kaže kako najviše radi na psihičkoj, ali ne zanemaruje ni fizičku pripremu. U zadnjih je nekoliko mjeseci potpuno izbacila namirnice koje štete njenom tijelu, te se pridržava zdravijeg menija.

Bogdana Trifković iz Šapca, rođena je 26. augusta 1996. godine, a trenutno pohađa 4. razred Opšte gimnazije u Istočnom Sarajevu. Voli da čita knjige, svira klavir, a najviše uživa u druženju sa ljudima koje je čine sretnom. Pripreme za finale uključuju odlazak u teretanu, njegu tijela i kose, te rad na poznavanju engleskog jezika.

Almis Mesihović je rođena 28. novembra 1994. godine, a trenutno studira sociologiju na fakultetu Političkih nauka u Sarajevu. Bavi se modelingom, uživa u šetnji i plivanju.

Bojana Lazić (Srbac), rođena je u Banjoj Luci 29. juna 1994. godine. Studentica je na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci. Članica je amaterskog pozorišta mladih u Srpcu, a interesuje je moda, te je dosad radila brojne revije. Godine 2011. izabrana je za miss šarma Krajine, nakon čega se prijavila na izbor za Miss RS-a, a potom na Miss BiH.

Ana Šego, rođena 11. oktobra 1991. godine u Sarajevu, jedna je od dvanaest finalistica izbora za Miss Earth BiH 2014, i također pobjednica Talk showa koji se održao u aprilu, u sklopu ovog izbora. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, trenutno upisuje petu godinu, a privremeno radi kao voditeljica na FaceTV-u. U slobodno vrijeme voli da čita knjige i posveti vrijeme svojoj porodici i dragim prijateljima. Kako kaže, trudi se voditi zdrav način života - redovno ide na fitness i pazi na zdravu ishranu i njegu tijela.

Ajla Mrehić rođena je 14. aprila 1995. godine u Sarajevu. Bavi se manekenstvom, a uživa u shoppingu i ljetovanju. Kad su u pitanju pripreme za finale, tu su "treninzi, zdrava ishrana i pozitivna energija prije finalne večeri."

Aminka Sivac iz Prijedora, rođena je 11. februara 1995. godine u Zagrebu, a studentica je zdravstva u Banjoj Luci. U slobodno vrijeme se bavi plesom.

Milena Tunguz iz Banje Luke, rođena je 3. marta 1994. godine. Studira mašinstvo, a u slobodno se vrijeme bavi plesom, voli pozorište i knjige. Za finale takmičenja za izbor Miss priprema se tako što pazi na ishranu, trenira i posjećuje kozmetičke salone.

Tamara Jotić, rođena 28. februara 1996. godine u Banjoj Luci, učenica je 3. razreda srednje Mašinske škole u Mrkonjić Gradu. Njen najdraži hobi je manekenstvo, a uživa provoditi vrijeme vježbajući u teretani i pripremajući se za finale.

Jovana Maksimović, rođena je u Somboru 2. novembra 1995. Završila je srednju ekonomsku školu, te upisala učiteljski studij Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci. U slobodno vrijeme voli da odlazi na kuglanje, a tokom priprema za finale aktivno vježba i pazi na ishranu.

Una Čizmić, rođena 16. augusta 1990. godine u Kotor Varošu, studentica je agarne ekonomije i ruralnog razvoja na Poljoprivrednom fakultetu u Banjoj Luci. Kaže kako uživa u čitanju knjiga, a vrijeme provodi i u treninzima i vježbanju.