Moda i ljepota
0

Uobičajeni parazit čini žene seksipilnijima, a muškarce glupljima

Sarajevo-x.com
Parazit Toxoplasma gondii, kojeg možemo unijeti u organizam konzumiranjem sirovog mesa, zaražene žene čini mnogo privlačnijima suprotnom spolu, a zaražene muškarce glupljima, otkriveno je u najnovijem istraživanju sprovedenom u Australiji.

Oko četrdeset procenata svjetske populacije, uključujući i osam miliona Australaca boluje od toksoplazmoze, hroničnog infektivnog oboljenja koje prouzrokuje pomenuti parazit.

Do infekcije može doći konzumiranjem sirovog ili nedovoljno skuhanog mesa, koje u sebi sadrži ciste sa parazitom, ili slučajnim probavljanjem jaja parazita, u dodiru sa zaraženom mačkom.

Parazit se smatra opasnim za trudnice, jer može izazvati pobačaj ili deformacije nerođenog djeteta, a može i usmrtiti osobe sa oslabljenim imunitetom.

Do nedavno se ovakva infekcija kod zdravih osoba smatrala bezopasnom, ali studija Univerziteta u Sydneyju je dokazala suprotno.

"Zanimljiva je činjenica da se efekti infekcije razlikuju kod žena i muškaraca. Zaraženi muškarci imaju niži kvocijent inteligencije, slabije uspjehe na polju obrazovanja, te slabiju koncentraciju. To su nezavisne, asocijalne, sumnjičave, ljubomorne i manje privlačne osobe koje će vrlo lako prekršiti sva pravila i prihvatiti sve rizike."

"S druge strane, zaražene ženske osobe su mnogo komunikativnije, slobodnije, te mnogo privlačnije suprotnom spolu u odnosu na nezaražene subjekte.", saopćio je istraživač infektivnih oboljenja i voditelj pomenute studije Nicky Boulter.

"Ukratko, parazit može pretvoriti muškarce u ulične mačke, a žene u sexy mačiće."