Moda i ljepota
0

UNICEF: Dijete koje doji ima tri puta veće šanse za preživljavanje nego dijete koje ne doji

FENA
U zemljama u razvoju, dijete koje doji ima tri puta veće šanse za preživljavanje, nego dijete koje ne doji, objavio je danas UNICEF povodom početka Svjetske nedjelje dojenja koja se obilježava od 1. do 7. augusta, saopćeno je iz UNICEF-a.

Izvršna direktorica UNICEF-a Ann M. Veneman kazala je da je Svjetska nedjelja dojenja priliku da UNICEF promovira veoma jednostavan način spašavanja dječijih života.

"Iako se u svijetu stopa dojenja povećava, u zemljama u razvoju procjenjuje se da 63 posto djece mlađe od šest mjeseci nije adekvatno dojeno. Zbog toga trpe milioni djece od samog početka života", navodi se.

[SLIKA]1[/SLIKA] Ann M. Veneman

Iako se BiH ne smatra jednom od zemalja u razvoju, procjenjuje se da u BiH svega šest posto majki isključivo doji djecu tokom prvih šest mjeseci života, dok je stopa dojenja uz dohranu, tokom prve dvije godine života, znatno veća i iznosi do 40 posto.

U nastojanju da se ovi procenti povećaju, UNICEF u BiH podržava akciju promocije bolnica "Prijatelja beba", koja je započela 1995., gdje je bebama omogućen zdrav početak života i uspješna uspostava dojenja, koja počinje odmah po porodu.

Od 40 porodilišta u BiH, 22 ili 55 procenata su proglašena "Prijateljem beba", a još 15 ih je zainteresirano da uđe u tu proceduru.

Oko 60 procenata majki u BiH porađa se u bolnicama akreditovanim kao bolnice "Prijatelji beba" u kojim se primjenjuje '10 koraka do uspješnog dojenja'. Oni predstavljaju set standarda kojim se humanizira porod, poboljšavaju uvjeti i kvalitet zdravstvene usluge za buduće roditelje i njihovu bebu, što im, između ostalog, omogućava da uspješno započnu i održe dojenje.

Svjetska nedjelja dojenja se obilježava u više od 120 zemalja, uz pomoć UNICEF-a i partnera, uključujući Svjetski savez za promociju dojenja i Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Cilj je da se promovira isključivo dojenje tokom prvih šest mjeseci života, čime se postiže ogroman doprinos zdravlju djeteta, jer sastojci iz majčinog mlijeka doprinose zaštiti od smrtonosnih bolesti poput upale pluća, štite od dehidracije usljed dijareje ili drugih bolesti, općenito jačaju odbrambeni sistem, te ubrzavaju rast i razvoj djece.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Nastavak dojenja nakon šestog mjeseca, tokom prve dvije godine života i poslije, u kombinaciji sa zdravom i adekvatnom dohranom predstavlja najbolji mogući pristup kad je u pitanju ishrana djeteta.

Želeći da djeci obezbijedi najbolji mogući početak života, UNICEF širom svijeta educira mlade majke, kako bi osigurali da ispravno hrane svoju djecu.

U kriznim situacijama, kad je nedostupna čista voda, dojenje spašava živote djece. Uz Svjetsku nedjelju dojenja ove godine se obilježava i 25. godišnjica usvajanja Međunarodnog koda o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko. Namjena Koda je da štiti i promovira dojenje, zabranjujući agresivni marketing nadomjestaka za majčino mlijeko, te bočica i cucli.

[SLIKA]3[/SLIKA]

Uprkos napretku postignutom od 1981. do danas, izazov i dalje postoji, a nadgledanje poštivanja Koda u nekim zemljama je izuzetno slabo.

"Dosad su vlade u više od šezdeset zemalja, usvojile sve ili samo neke odredbe Koda i uvrstile ih u zakone. U BiH je samo Vlada RS usvojila Kod, ali i dalje ne postoje mehanizmi kontrole kršenja njegovih normi", navodi se u saopćenju UNICEF-a.