Moda i ljepota
0

UNHCR: Djeca u Britaniji – "najnesretnija"

FENA
Međunarodno istraživanje provedeno pod okriljem UN-a pokazalo je da je Velika Britanija uvjerljivo najgore mjesto za odgajanje djece u čitavom zapadnom svijetu.

"Nesretni, zapostavljeni i neobrazovani", riječi su kojima današnja londonska štampa opisuje mlade u Britaniji prenoseći rezultate UNICEF-ovog istraživanja provedenog u dvadeset jednoj zemlji razvijenog svijeta.

Iako žive u petoj po redu najbogatijoj državi, britanska djeca izložena su daleko najvećim socijalnim razlikama - preko 16 posto ih živi u siromaštvu, navode listovi.

Djeca u Britaniji su, prenosi štampa u okviru rezultata UNICEF-ovog istraživanja, manje sretna, manje ambiciozna, više piju, češće se drogiraju i lakše stupaju u rizične seksualne odnose prije vremena nego što to čine njihovi vršnjaci u drugim zemljama obuhvaćenim anketom.

Pored toga, u Britaniji su šanse da dijete odraste u porodici bez jednog roditelja, da s roditeljima ima problematičan ili nikakav odnos, da loše uči ili da u školi bude maltretirano veće nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj zemlji na Zapadu.

U prvim komentarima, britanski stručnjaci rezultate UNICEF-ovog istraživanja jednoglasno ocjenjuju kao "šokantne" i pozivaju roditelje i vladu na što hitniju akciju.

Neki među njima, međutim, pokušavaju i utvrditi uzroke, pa tvrde da je vjerovatni razlog "anglosaksonski takmičarski duh", navodi Independent.

Naime, u zemlji u kojoj se i inače puno radi, a većina ljudi u savremenom dobu izgara od ličnih i profesionalnih ambicija, djeca roditeljima uglavnom predstavljaju smetnju, smatraju analitičari.

Umjesto da im posvete pažnju i s njima kvalitetno provode vrijeme, roditelji opsednuti sopstvenim karijerama i zascrtanim životnim ciljevima djecu radije šalju u školu sa četiri godine, a preko nedjelje brigu o njima povjeravaju plaćenim dadiljama.

Na vrhu liste zapadnih zemalja po kvalitetu života mladih nalazi se Holandija, a slijede je Švedska, Danska, Finska i Španija. Na samom dnu, ali s nešto boljim "plasmanom" od Velike Britanije, nalaze se Portugalija, Austrija, Mađarska i SAD.