Predstavljamo
0

Umjetnice kojima je hobi postao način života

Sarajevo-x.com
Hypatia
Svako od nas poželi da ima neki komad nakita ili odjeće koji nikad neće vidjeti na nekom drugom, no takve stvari nerijetko su skupe i ne znamo gdje ih naručiti. Na blog servisu Blogger.ba okupila se mala zajednica kreativnih osoba koje su počele koristiti moderne načine prezentacije svojih unikatnih radova, razmjenjivati ideje za nove kreacije i družiti se.

Jedan od prvih blogova pokrenula je Raza te predstavila sjajne torbice, slike od presovanog cvijeća, šivanu i recikliranu odjeću., a ubrzo joj se pridružila i Azra te ponudila svoje unikatne čestitke, oznake za knjige i druge papirne ukrase, ali i nakit. Kreativna zajednica ubrzo je počela rasti, a danas na forumu nazvanom Boye druže se članice iz naše zemlje i regije, ali i iz SAD-a.

"Svakog mjeseca biramo najljepši rad, razmjenjujemo upute za neke nove tehnike, pokazujemo upravo završene radove ili pričamo o svakodnevnici", ispričala nam je Selma Žiga.

Umjetnice s kojima smo razgovarali priznaju da su sa svojim hobijima počele još kao djevojčice.

"Počela sam šiti i prepravljati odjeću još kao djevojčica od 12-13 godina. Tada sam krala čaršafe i maminu odjeću iz ormara, a često se dešavalo da šivanje pođe naopako i ideja neslavno završi", povjerila nam se Amela Spahić Savić, na Bloggeru poznata kao Cekeruša. "Ipak, važno je da ideja uvijek ima i da mašina za šivanje uvijek radi."

Mirela Sajdović ("Zlatna ribica") iz Švedske kaže da je još u osnovnoj školi počela sa crtanjem, vezenjem goblena i štirkanjem, te da je tada naučene tehnike iskoristila za ono čime se danas bavi - izradu nakita od recikliranih materijala.

"Izradom nakita se bavim od 2006. godine. Sama ideja je krenula kad sam u biblioteci slučajno našla jednu knjigu za rad sa žicom. Poslije sam krenula istraživati po internetu i našla nekoliko foruma koji okupljaju kreativce iz cijelog svijeta", priča blogerka koja je našla način da svoj rad i unovči, te ih pokaže i u galeriji ručnih radova u Uddevalli u Švedskoj.

"U maju prošle godine imala sam svoju prvu samostalnu izložbu u toj galeriji koja je rezultirala odličnom promocijom i prodajom. Internet mi je pomogao da se moji radovi nađu i u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, pa čak i u Kanadi", izjavila je.

Semina Husomanović nedavno se "zaljubila" u FIMO masu, polimersku glinu od koje, kako kaže, može načiniti sve što zamisli.

"Počela sam sa žicom i perlama, radila nakit od papira, šarafa i spajalica za reviju dizajnerke Emine Husedžinović "Reciklirana ženstvenost", ali kad sam na poklon dobila prvu pločicu FIMO mase, znala sam da je to materijal sa kojim želim raditi", ubijeđena je Semina, poznata i kao Hypatia Fimoholičarka. "Mogućnosti su neiscrpne, a nove tehnike razvijaju se iz dana u dan."

Umjetnici širom svijeta od ovog materijala prave nakit, lutke, skulpture, ukrasne predmete, slike i drugo. Proces je dugotrajan i potrebno je mnogo strpljenja i znanja, ali za Seminu je važno jedino to što uživa u radu.

Selma Žiga ("Ramona") jedna je od blogerki koje su u okviru rubrike "Uradi sam" objavljivale svoje radove i na našem portalu. Ističe da najviše uživa u šivanju, ali i da je majstor improvizacije.

"Krenem sa jednom idejom, a tokom rada nastane nešto posve drugačije", priča Selma. "Iako je mnogo lakše otići u prodavnicu i kupiti što ti duša poželi, puno je veće zadovoljstvo kad pronosaš nešto što si svojim rukama napravila."

Sretna je, ističe, što vidi da i u bogatijim sredinama jako cijene ručni rad, te činjenica da su ljudi okrenuti reciklaži ne samo radi uštede, već i zbog zaštite naše planete.

Osim foruma Boye koji je pokrenula za bolje uvezivanje i druženje umjetnica, sa članicama je organizovala i dvije prodajne izložbe, jednu u galeriji Fakta, a drugu u restoranu Capricorno u Sarajevu.

"Od našeg hobija se ne može živjeti", priznaje Selma. "Možda se tek dopuni kućni budžet. Razlog zbog kojeg ovo radimo i nije novac, već želja da ispunimo oči nečim lijepim i da uživamo u kreativnosti."