Moda i ljepota
0

Ubitačna konfekcijska veličina "0"

Sarajevo-x.com
Analiza organizacije "Model Health" ustanovila je da opsesija modne industrije konfekcijskom veličinom "0" postaje sve jača i samim tim opasnija te može dovesti do gorih poremećaja u ishrani nego što se do sada mislilo. Naime, organizacija je provela anketu među manekenkama i 4 od 10 ispitanih kazale su da pate od anoreksije.

U izvještaju ove organizacije koja se brine o zdravlju modela širom svijeta stoji da je anoreksija tek početak i samo jedna od skrivenih bolesti među manekenkama.

"Većina djevojka boluje od anoreksije, ali sve je učestalija znatno opasnije bolest - bulemija. Sve to za sobom povlači druge ozbiljne probleme, a situacija postaje sve gora", izjavila u intervjuu za britanski "The Independent" Dr. Adrienne Key, psihijatar koja je radila sa organizacijom "Model Health" na izradi ovog izvještaja.

"Manekenke piju nevjerovatno mnogo vode kako bi održale svoju težinu. To je veoma opasno, te žene bi jednoga dana mogle jednostavno umrijeti", dodala je Key.

Ovaj izvještaj upućen je i u britansko Udruženje modnih radnika koji trebaju ispitati velike pritiske koji se vrše na manekenke kako bi bile ekstremno mršave.

Iako je modna industrija Milana i Madrida premršavim djevojkama zabranila nastup na tamošnjim sedmicama mode, trend konfekcijske veličine "0" i dalje ubrzano raste.

"Manekenska zajednica izložena je velikim rizicima. Moja pretpostavka je da 20 do 40% manekenki ima ozbiljan poremećaj u ishrani", naglasila je Key.

U februaru ove godine, Eliana Ramos (18), manekenka iz Južne Amerike umrla je usljed posljedica ekstremnih dijeta, a šest mjeseci prije umrla je njena sestra Luisel (22) od istih posljedica i to tokom modne revije u Montevideu.