Moda i ljepota
0

U porastu alergijske reakcije na boje za kosu

Sarajevo-x.com
Sve je češća pojava alergijskih reakcija na boje za kosu, a istraživanja pokazuju kako se mladi sve više farbaju.

Trenutno više od dvije trećine farbi za kosu sadrži para-fenilenediamin (PPD) i slične agense. Tokom 20. vijeka, alergijske reakcije na PPD postale su ozbiljan problem u tolikoj mjeri da je u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj zabranjena upotreba ovog sastojka.

Sadašnja evropska legislativa nalaže da u farbi za kosu može postojati maksimalno 6 procenata PPD-a, a proizvođači imaju problem jer ne mogu naći odgovarajuću zamjenu za PPD u svojim proizvodima.

Alergijske reakcije mogu biti uzrok pojave dermatitisa, dok u ozbiljnijim slučajevima može doći i do oticanja lica. Dermatolozi upozoravaju na povećanu učestalost pozitivnih reakcija na PPD, što je potvrđeno u nedavnom istraživanju u Londonu, gdje se navodi da se učestalost pojave alergijskih reakcija na PPD udvostručila u posljednjih šest godina.

Istraživanje provedeno u Japanu 1992. godine pokazalo je kako 13% učenica u srednjim školama, te 6% žena i 2% muškaraca u svojim 20-tim godinama, koristi proizvode za farbanje kose. Drugo istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da su se ti procenti povećali za 41%, 85% i 33%, respektivno.

„Kulturalni i komercijalni pritisci na ljude da boje kosu dovode mnoge u rizične situacije i povećavaju broj slučajeva koje tretiraju zdravstvene službe“, navode autori istraživanja. „Neće biti lako smanjiti ove trendove, jer pacijenti nastavlju bojiti kosu čak i kada im je preporučeno da su alergični na boje, te da mogu doživjeti ozbiljne reakcije“.