Moda i ljepota
0

U Kini do 2010. novih 10 miliona slučajeva side

FENA
Ujedinjeni narodi predviđaju da bi do 2010. godine u Kini moglo biti registrirano 10 miliona novih slučajeva zaraze virusom HIV, saopćeno je na 16. međunarodnoj konferenciji o sidi, koja se danas završava u Torontu.

Podatke je iznio svjetski poznat stručnjak Mark Heywood, koji rukovodi projektom "AIDS Law Project na južnoafričkom Univerzitetu Witwatersrand.

On je iznio i kritike na račun neaktivnosti južnoafričke vlade na suzbijanju side i oklijevanja svjetskih političkih lidera da izvrše pritisak na Južnu Afriku, što je izazvalo ovacije učesnika skupa.

U vrijeme dok je konferencija trajala, prostitutke iz 21 zemlje su organizirale protest tražeći da se njihov posao više ne smatra protuzakonitim i da se zaštite njihova prava, što je, kako su naglasile, jedan od načina borbe protiv virusa HIV.

Prema podacima Programa UN-a za borbu protiv side - UNAIDS, u Kini osobe koje se bave prostitucijom i njihovi klijenti predstavljaju 20 posto ljudi zaraženih sidom, u Obali Slonovače 31 odsto, u Južnoj Africi tačno polovinu, a u Etiopiji - čak 73 procenta.

Prostitutke su dobile podršku novopečenih humanitarnih radnika, vlasnika američkog softverskog giganta "Microsofta“ Billa Gatesa i njegove supruge Melinde, najbogatijeg bračnog para na svijetu, koji su u svojim govorima na skupu istakli da vlade ne vode računa o osobama koje se bave prostitucijom, a koje bi mogle biti veoma korisni saveznici u borbi protiv epidemije side.

Gates je istakla da te osobe treba uključiti u borbu i pomoći im da se zaštite od side, čime bi se spriječilo i njeno širenje.