Moda i ljepota
0

U Japanu žene depresivne zbog muževa

Sarajevo-x.com
Sindrom depresivnih i bolesnih žena u Japanu raste recipročno sa sve većim odlaskom muškaraca u penziju. Žene rođene 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća u toj zemlji su odgojene i shvaćene uglavnom kao žene domaćice koje se trebaju brinuti za djecu i domaćinstvo, dok su njihovi muževi najčešće muškarci koji rade daleko od kuće po cijeli dan.

Na engleskom se takvi muškarci, koji rade po cijele dane, popularno zovu "salaryman". Riječ je o muškarcima koji svoje supruge uopšte ne viđaju, dižu se rano ujutro i dolaze kasno navečer kući. Kada ti muževi napune 60-tu godinu, u kojoj svi obavezno odlaze u penziju po japanskim zakonima, žene se naglo počnu razbolijevati ili stjecati čudne navike.

Tako Terakawa skuplja medvjediće. Ima ih 400, uredno složenih u svojoj spavaćoj sobi koje svaki dan čisti i pazi. To je opušta i predstavlja ugodan bijeg od muža.

Nakon godina i godina razdvojenosti žene iznenada moraju živjeti s nepoznatim čovjekom, njihovim mužem i muškarcem koga nisu vidjele 30-ak, 40-ak godina.

Doktor Nobuo Kurokawa, koji istražuje ovaj sindrom, već deset godina tvrdi da oko 60% starijih Japanki boluje od pomenutog simptoma. "Simptomi poput depresije, osipa, raka debelog crijeva, astme i visokog pritiska samo su neki od simptoma koji pogađaju ove žene", kaže dr. Karakawa.

"Kada se sjetim da mi je muž kući odmah dobijem osip po tijelu i zaboli me stomak. Nekoliko puta mi se dogodilo i da povratim nakon jela", priznala je gospođa Terakawa.

Problem je dosegao zabrinjavajuće razmjere, a o njemu se počelo raspravljati u svim japanskim novinama i na svim televizijskim programima. Za deset godina četvrtina Japanaca bit će starija od 65 godina. Ukoliko se uzme u obzir da je prosječna starost Japanaca 81 godina, doktori upozoravaju da bi moglo doći do još ozbiljnih posljedica, prenosi BBC.